Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Красимир Дачев: Цената на тока за бизнеса ще достигне 500 лв. на МВч до края на годината

Парите

Красимир Дачев: Цената на тока за бизнеса ще достигне 500 лв. на МВч до края на годината

Красимир Дачев: Цената на тока за бизнеса ще достигне 500 лв. на МВч до края на годината - Tribune.bg
Снимка:

„До края на годината цената на тока ще достигне до 500 лв. на МВч, а това неминуемо ще доведе до ръст на цените за потребителите. Икономиката компенсира ниската цена на тока за населението и това пази социалния мир. Населението плаща 119 лв. на МВч, а цялата икономика – 320 лв.”, коментира пред Нова тв бизнесменът и заместник-председател на БТПП Красимир Дачев. По думите му се задава ново драстично повишение на цената на електоенергията.

„Нещата се по-страшни, отколкото си ги представяте, защото не ги усещате, благодарение на един човек. Той пази социалния мир в момента – това е Иван Иванов, председателят на КЕВР”, предупреди Дачев. Според него бизнесът е започнал да се декапитализира в началото на ковид кризата. През четирите летни месеци е имало бум, когато хората са започнали да пътуват. Тогава икономиката е тръгнала да расте, но сега обратно се свива.

„Три пъти повече плащаме за газ. Ние се борихме с „Газпром” да минем на пазарни нива, а не на дългосрочни дългове, по една формула, свързана с нефта. И се преборихме да купуваме на пазарни нива. Ако плащахме по старата методика с Русия, щяхме да плащаме 3 пъти по-ниско и газта”, смята Дачев. Той прогнозира, че предприятия, които нямат пари за инвестиции, ще почнат временно да спират.

„За разлика от лятото и предишната криза, когато икономиката вървеше, независимо от пандемията, сега хората ще излязат. Зареждането на бюджета с пари ще спре. То е комплекс от дейности. Ето, например, Планът за възстановяване, който все още не е внесен, но е заложен в бюджета”, посочи бизнесменът.

Дачев е на мнение, че в последно време политиците се движат по политическа и популистка плоскост, а никой не се занимава със съществените неща.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети