Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК

Парите

КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК

КРИБ иска двустранни договори с АЕЦ и НЕК - Tribune.bg
Снимка:

КРИБ предлага хибриден модел, с който да се помогне на индустрията. Служебният кабинет определи, че ще отпусне 50 лева помощ на мегават към всички стопански потребители, но това не е достатъчно за нас. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща при премиера Стефан Янев.

„Настояваме да се пристъпи към двустранни договори с АЕЦ и НЕК на българските предприятия, които са в групата на енергоинтензивната индустрия. Това се предвижда и от мерките на ЕК, ние трябва да го решим другата седмица. Проблемът е голям и няма как да се чака повече“, добави Домусчиев.

Домусчиев съобщи още, че е постигнато е споразумение с правителството да се работи активно следващата седмица, за да бъдат сключени двустранни договори с около 150-160 големи предприятия до края на 2022 г.

„Не е нормално един завод , в който работят хиляди хора да плаща 500-600 лева за базова енергия, а в същото време едно домакинство да плаща сметка да 119 лева сметка за ток в дома си. При нас пирамидата е на обратно- нека има помощи за бедни, но както в Европа нашата енергоинтензивна индустрия трябва да може да подписва двустранни договори за по-дълъг период. Моделът ни е сбъркан“, каза Домусчиев. 

КРИБ ще препоръча на колегите от другите работодателски организации да се изчака с протестите, докато видим какво ще се получи до края на другата седмица в работната група.

„Ако големите енергопотребители не работят, това е проблем за цялата икономика“, каза от своя страна финансовият министър Валери Белчев. „Поехме ангажимент за седмица да стигнем до там да направим предложение. Още не сме казали да или не, не сме намерили формулата“, обясни финансовият министър Валери Белчев.

По думите на министъра на икономиката Даниела Везиева ще се започне работа и по невиделия решение закон за изменение на климата.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети