Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КРИБ: Правителствената политика е проциклична, инфлацията продължава да расте

Парите

КРИБ: Правителствената политика е проциклична, инфлацията продължава да расте

КРИБ: Правителствената политика е проциклична, инфлацията продължава да расте - Tribune.bg
Снимка:

Правителствената политика е проциклична, като правителствените разходи остават много над равнището от преди пандемията и продължават да се покачват силно. Това се посочва в анализ на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) - "Макроикономически монитор – началото на 2022", който бе представен вчера пред посланици и дипломати в България от страните, членки на Европейския съюз, и предоставен на БТА.

Според КРИБ има редица признаци, че икономическата активност се движи с неустойчиво високи темпове вече няколко тримесечия, което усилва инфлационния натиск. Сред тези признаци се изтъква това, че инфлацията при производителите, така и при потребителите продължава да се ускорява в началото на 2022 г., като достига най-високото си равнище от 1998 г. насам. 

Брутният вътрешен продукт (БВП) продължава да се покачва с добри темпове от 4 на сто през първото тримесечие на 2022 г., но е спаднал в сравнение с растежа от 5 на сто през четвъртото тримесечие на 2021.

Ръстът на разходите за крайно потребление е намалял с 2 процентни пункта през първото тримесечие на 2022 г. Отрицателният принос на нетния износ към БВП се повишава до най-високото си равнище от 2008 г. насам. Ръстът на потреблението на домакинствата и правителството от началото на пандемията от Covid-19 е на по-високо ниво, отколкото през периода непосредствено преди това (2018—2019 г.). Междувременно безработицата записва нови рекордни спадове от третото тримесечие на 2021 г. до момента.

Данните за БВП за първото тримесечие на 2022 г. и особено последните търговски данни показват признаци на забавяне на частното потребление, което според КРИБ се дължи на натиска на високата инфлация.

Перспективите според КРИБ за следващите 6-12 месеца са по-скоро отрицателни, тъй като инфлацията вероятно ще остане много висока, докато по-затегнатата парична политика в световен мащаб тласка лихвените проценти нагоре. Растежът на БВП вероятно ще продължи да се забавя през останалата част на 2022 г., като е възможна рецесия през 2023 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети