Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кристалина Георгиева: Доминиращите играчи са сред най-големите победители от пандемията

Парите

Кристалина Георгиева: Доминиращите играчи са сред най-големите победители от пандемията

Кристалина Георгиева: Доминиращите играчи са сред най-големите победители от пандемията - Tribune.bg
Снимка:

МВФ препоръчва контрол върху сливанията и фирмите с господстващо положениe

Дори в онези отрасли, които се възползваха от кризата, като дигиталния сектор, доминиращите играчи са сред най-големите победители от пандемията, отбелязва в анализ на МВФ неговият директор Кристалина Георгиева.

Според доклада на международната финансова институция заразата от коронавирус е засилила пазарната мощ на доминиращите компании, което може да забави средносрочния растеж и да потисне иновациите и инвестициите. Данните на МВФ отчитат, че показателите за пазарна сила се увеличават сред най-големите играчи в отделните сектори, включително надценките спрямо съотношението между разходи и приходи.

Като причина за това финансовите експерти посочват повечето фалити, тъй като пандемията е ограничила конкуренцията.

По думите на директора на МВФ Кристалина Георгиева концентрацията на приходите сред най-големите играчи може да се увеличи в напредналите икономики, както това се случи в първите 15 години на този век.

Затова МВФ дава насоки на политиците за налагане на контрол върху сливанията, улесняване на преносимостта и оперативната съвместимост на данните и забрана на злоупотреба с господстващо положениe.


 

Етикети МВФ, пандемия

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети