Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо

Парите

Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо

Кристалина Георгиева: В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо - Tribune.bg
Снимка:

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират по-активно. В интервю за БНР тя категорично заяви, че в държавите с висок процент на ваксинирано население икономиките се възстановяват по-бързо.

По последни данни около 20% от населението е имунизирано срещу Covid-19.

„Притеснително е, защото виждаме, че в другите страни в Европа, където ваксинирането е на по-високо ниво, функционирането на икономиката се ускорява. В България имаме по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация“, заяви тя.

Георгиева предупреди, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията.

„Рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите. Ние целим здравната система да може във всеки един момент да работи нормално, за да няма паника и за да не се налагат ограничителни мерки, да не стопираме икономиката. Защото не може до безкрай да се наливат помощи, трябва да вдигнем на крака икономиката, а за да я вдигнем, трябва да преодолеем здравната криза“, категорична е Георгиева.

Покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение, успокоява тя. По думите ѝ централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени, ако процесът излезе от здравословния темп и той се крие основно във възможността за покачване на лихвените равнища. Това от своя страна обаче поставя въпроса за цената на държавния дълг навсякъде по света.

„Ако имаме покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега го предвиждаме, това може да доведе в развиващите се страни и в страни с нови пазарни икономика, а и дори в развитите страни, до сериозно дългово напрежение“, обяснява Кристалина Георгиева.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети