Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кризисният щаб по енергетика: Разработен е механизъм за енергийни компенсации на домакинствата и бизнеса

Парите

Кризисният щаб по енергетика: Разработен е механизъм за енергийни компенсации на домакинствата и бизнеса

Кризисният щаб по енергетика: Разработен е механизъм за енергийни компенсации на домакинствата и бизнеса - Tribune.bg
Снимка:

Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия

Разработили сме механизъм за енергийни компенсации и за тяхното финансиране в проект на закон за прилагане на европейския регламент за справяне с високите цени на енергията. Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на заседание на Кризисния щаб по енергетика. Днес стартира процесът на обществено обсъждане за механизма по прилагане на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. Проектът е съобразен с нашата национална енергийна система и спецификите на българския пазар. С това продължаваме доброто и близко сътрудничество между държава, синдикати и бизнес, в резултат на което постигнахме значително намаление на цената на природния газ, добави вицепремиерът Алексиев.

Предложеният механизъм е временен, както и европейският регламент – предвижда се действието му да продължи до юли 2023 г. Христо Алексиев очерта два акцента в предлаганите промени. Първият е предвидимост на цената на тока, газа и електроенергията за битовите потребители. Така домакинствата ще имат спокойствието, че ще могат да си позволят осветление и отопление и няма да им се налага да сменят вида отопление в средата на отоплителния сезон, посочи вицепремиерът. Той подчерта, че се запазва действието на регулирания пазар на електроенергия за битовите потребители.

Механизмът ще се финансира чрез солидарни вноски от всички производители на електроенергия. Ще бъдат облагани свръх печалбите на производителите и със средствата, които постъпват, ще се изплащат компенсации на тези, които се нуждаят от тях. Потребителите на ток, газ и парно, които имат обществени функции – училища, детски градини и ясли, социални домове и др., ще намерят подкрепа, за да продължа спокойно да изпълняват функциите си, увери Христо Алексиев.

Представителите на браншовите организации посочиха, че приемането на такъв закон е неизбежно и необходимо, но в рамките на дискусиите трябва да се помисли за детайлите на предлагания механизъм, така че той да се прилага лесно и прозрачно. Бизнесът приветства прозрачността при разговорите с държавата за доставките на природен газ, което доведе до значително намаляване на цената на синьото гориво. Те изразиха увереност, че и по въпроса за механизма за енергийни компенсации, сътрудничеството между държава, бизнес и синдикати, ще доведе до ползи за участниците на пазара и потребителите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати