Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кузман Илиев: Планът за възстановяване е тежък провал на правителството

Парите

Кузман Илиев: Планът за възстановяване е тежък провал на правителството

Кузман Илиев: Планът за възстановяване е тежък провал на правителството - Tribune.bg
Снимка:

Планът за възстановяване е тежък провал на правителството, коментира пред БНР икономистът Кузман Илиев, който се солидаризира по въпроса с позицията на синдикатите.

„На стратегическо равнище ние проспиваме ключови елементи, които могат да доведат до застрашаване на енергийната сигурност на България. Инфлацията е функция на това колко пари ще напечатат централните банки и до каква степен Европа ще продължи започналото през последните десетилетия енергийно сепуко“, посочва експертът. По думите му един проблем не може да се реши, без да се установи причината.

„Причината е, че има много пари в системата. Не спрат ли да го правят, не вдигнат ли лихвите, не са ли готови да изпият горчивото хапче на многото фалити – защото всички задлъжняха страшно много заради евтиния кредит, който дават последните години изкуствено, парите ще продължават все повече и повече да ни заливат“, смята Кузман Илиев. Според него на стратегическо равнище страната проспива ключови елементи, които могат да застрашат енергийната й сигурност.

„Ако се лишим от руския газ много рязко, без да сме готови за това и просто свалим картите пред нашите алтернативни доставчици, това, което ще се случи, е, че той ще поскъпне изключително много за нас“, твърди икономистът. Той припомни, че някои европейски държави са критично зависими от руските енергоносители.

„Неслучайно германците са против енергийния пакет от санкции, защото ще влязат в много тежка рецесия. Зависимостта им е 50%, повече от нас. В Австрия е над 80%, унгарците и повече. Тоест има една част от Европа, която не може просто с лека ръка да го спре, защото директно влиза в рецесия. А Германия влезе ли в рецесия, влизаме всички ние. Като воденичен камък ще ни повлече надолу“, предупреди Илиев. Той изтъкна, че проблемът е общоевропейски.

„Така, както проспахме енергийната зависимост, която се оформи по отношение на Русия, сега забелязваме една още по-голяма зависимост на Европа и на България – зависимостта по отношение на критичните, стратегическите ресурси -редкоземни метали, минерали, изключително важни химически елементи, които в огромната част европейският континент внася от Китай. Тоест вече говорим за проблем, който касае ресурсната сигурност и индустриалния живот на европейската икономика и на българската в частност. Нещо, което е много подценявано в момента“, посочи икономистът.

По темата с „огромните масиви с батерии“ икономистът поясни, че, „както и да го гледате, литият, който е ключов, трябва да дойде от Китай“ и ако се тегли чертата, в един момент ще се окаже, че „този зелен преход ни прави изключително зависими от нашите моментни геополитически противници“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати