Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кузман Илиев: Трябва да спрем да теглим дълг

Парите

Кузман Илиев: Трябва да спрем да теглим дълг

Кузман Илиев: Трябва да спрем да теглим дълг - Tribune.bg
Снимка:
Трябва да спрем да теглим дълг, държавата да се прибере, да влезе в 20-30% като разходи и да започнем да трупаме спестявания, коментира икономическият и политически анализатор Кузман Илиев при представянето на данните от национално представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас.
 
"Растеж не става с потребление, растеж става с отказ от потребление, със спестяване и инвестиции. Ето тук е най-големият залог за политиците навсякъде, на всяко едно равнище – наднационално и национално", изтъкна Илиев. По думите му сега не е на дневен ред да говорим за еврозоната.
 
"Първо, не отговаряме на критериите. Второ, заради войната в Украйна в цяла Европа имаме условия да се появяват едни националистически организации, които набират скорост", подчерта анализаторът, като даде примери с Швеция и Италия. Той припомни, че в момента нарушаваме едно свещено правило, а именно - да не задлъжняваме.
 
"Заради голямото задлъжняване ние сме фалирали няколко пъти в новата ни история. Знаем от 20 години, че това не е добре", предупреди Илиев.Той изтъкна заслугите на валутния борд, който почти навсякъде е фалирал много тежко, за разлика от България, където си свърши работата в края на 1990-те. Но икономистът е категоричен, че валутен борд съществува тогава, когато правителствата са разумни в разходите и когато не харчат прекомерно. Той заяви, че в момента страната ни харчи здраво, както и че разходите нарастват.
 
"Виждаме едно сериозно задлъжняване, което е един огромен риск за нашата валутна стабилност", добави икономическият експерт. Най-голямата опасност, която Илиев вижда в дългосрочен план, е не просто дефицитът, а разходите на правителството като дял от Брутния вътрешен продукт, които по думите му вече са 45%.
"Когато половината от това, което се произвежда в икономиката, се харчи политически, а не е оставен по-голям дял от икономиката на частния сектор, това се нарича социализъм. В един момент започва да има и повече корупция, започва едно задлъжняване", обясни икономистът.
 
Според него по отношение на това какво трябва да се направи с инфлацията в Европа, и по-конкретно в ЕС и в ЕЦБ, е лихвите да са над инфлацията, т.е. да имаме положителна реална лихва. Илиев уточни, че ние от 10-15 години забравихме какво е положителна лихва и допълни, че дори в учебниците това го няма, "ние направихме феномен". Той признава, че вдигането на лихвите няма да изчисти грешките, но ще спука балоните, което така или иначе ще се случи в някакъв момент.
 
БГНЕСБГНЕС

 
 
 

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати