Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кузман Илиев: Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република

Парите

Кузман Илиев: Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република

Кузман Илиев: Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република - Tribune.bg

„Това, което служебната министърка направи е конят, който буйства, тя се опита да му дръпне малко юздите, с идеята леко да го успокои, защото конят буйства много и ще си хвърли ездача много лошо да падне, засилил се е и ще скочи в реката. Това е една метафора на онова, което се случва в България“.

Това заяви пред БТВ по отношение на бюджета финансовият анализатор  Кузман Илиев.

Той предупреди, че всяка година от тук насетне си прибавяме 15 млрд. дълг, и го удвояваме.

„Вече пазарите ни наказват все едно сме бананова република, такива са ни разходите за финансирането. И знаете ли какво правим – застрашаваме борда, защото ние много говорим за еврото, обаче, когато задлъжняваш толкова много ти застрашаваш борда. Когато имаш големи разходи и много големи задължения, в един момент на някой може политически да му хрумне, че явно не могат да се плащат и трябва да отвързваме котвата. Това не се прави. Всичко бордове са падали заради големи задължения и политическо решение“, отбеляза Илиев.

Той призова за разумност и консерватизъм.

Икономистът Георги Кадиев предложи анализ на това как се е стигнало до отказа на финансовото министерство да внесе бюджет.

„Министерството на финансите подготви три варианта на бюджет. Първият вариант беше, ако всички политики, които вече са приети в закони, са инкорпорирани, примерно на 1 юли да се вдигнат пенсиите по т.нар. швейцарско правило, ръст на инфлация, ръст на осигурителен доход. Трябваше на 1 юли догодина да се вдигнат с 10% приблизително, ако инфлацията седи в рамките, в които очакваме“.

По думите му първият вариант е щял да стигне на бюджетен дефицит 6,6% и необходимост от 15 млрд. дълг.

„Те се уплашиха от това нещо. Направиха втори вариант, при който направиха някаква политика. Пенсиите няма да ги вдигнем с 10%, ще ги вдигнем с 5%, слязоха на бюджетен дефицит 3% в този вариант. Уплашиха се и от това нещо, защото веднага ще стане някой и ще каже – кои сте вие, че да не са с 10%, а да са с 5%, поради което направиха най-лесното. Оставяме бюджета от тази година – оправяйте се. И сега парламентът ще трябва да се оправя“, каза още Кадиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати