Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗК готви нова санкция за Лукойл за господстващо положение на данъчните складове

Парите

КЗК готви нова санкция за Лукойл за господстващо положение на данъчните складове

КЗК готви нова санкция за Лукойл за господстващо положение на данъчните складове - Tribune.bg
Снимка:

„В последните дни се наложи санкция, безпрецедентна за историята на КЗК, за близо 70 милиона на „Лукойл“. Готви се ново предложение за нова санкция“, съобщи пред БТВ председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Тя отбеляза, че в момента КЗК работи активно с ЕК и с регулаторните органи в ЕС, като се очаква още една санкция за „Лукойл“ - за господстващо положение по отношение на данъчните складове.

По думите ѝ КЗК има обосновани предположения, че по отношение на пазара има картели.

„Образувахме три производства за картел. Картел може да се докаже много трудно. Това е споразумение и се съгласува между отделни субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други съгласно закона. Това е обмен на информация, която обаче не се извършва формално, а между веригите и отделните стопански субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други сектори на икономиката“, обясни Ненкова.

КЗК работи както по сигнали от Комисията за защита на потребителите, така и от Министерски съвет.

„Понеже повечето от политиците няма с какво да докажат собствените си качества, вечно някой е виновен – дали ще е КЗП или КЗК, по-рано беше КЕВР, толкова нескопосано беше уволнен председателят. КЗК не е нито Юлия Ненкова, нито някой друг. Това са 7 комисари, излъчени от различни политически сили“, коментира Юлия Ненкова. Според нея някои политици дори не знаели какъв е мандатът на КЗК.

„В ЕС мандатът на регулаторните органи, специално КЗК, са в срок до 9 години, 12 години - в Германия, а в САЩ комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи трябва да се увеличат със законодателни промени. В повечето случаи някои от субектите казват „Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени“, подчерта Ненкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети