Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗК: Проверява се дали търговци договарят цени на горивата

Парите

КЗК: Проверява се дали търговци договарят цени на горивата

КЗК: Проверява се дали търговци договарят цени на горивата - Tribune.bg
Снимка:

Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ в момента проверява дали търговците на горива договорят помежду си какви да са цените по бензиностанциите, съобщиха от регулатора. Събраните данни ще се анализират. От комисията уточняват, че са предприели всички необходими действия в рамките на правомощията си, за да защитят свободната конкуренция на пазарите на горива в страната.

Още през 2019г. е изготвен секторен анализ и са предложени редица мерки като изграждане на държавни данъчни складове с цел повишаване на конкурентния натиск и създаване на електронна платформа, която да информира в реално време вносителите за свободните вместимости в данъчните складове.

През 2020 г. е образувано производство срещу дружества от групата „Лукойл“, което било на финален етап, а КЗК предявила на дружествата от групата твърдения за извършени нарушения заради отказа да приемат в данъчните си складове чужди горива, основно в тези, свързани с най-големите морски петролни терминали.

Друго производство било образувано през ноември 2021г. относно ценовата политика на едро на „Лукойл България“ във връзка с твърдения на „ОМВ България“, че дружеството ограничава търговията и злоупотребява със своето господстващо положение.

От КЗК припомнят, че на 14 март 2022г. са започнали проверка дали има картел за цените между „Сакса“ и „Инса Ойл“. По случая е изискана информация от над 30 участници на пазара.

„Обръщаме внимание, че публичните изявления относно бъдещи увеличения на цените на горивата могат да доведат до потенциални проблеми със спазването на правилата за конкуренция и допълнително да повишат напрежението“, посочват от КЗК. Според регулатора са предприети всички възможни действия, чрез които да се установи действителната ситуация на пазара и да се набележат мерки за преодоляване на високия ръст в цените на горивата през последните седмици. Подобна ситуация се наблюдавала и в другите европейски държави.

От регулатора допълват, че публични изявления относно липсата на обществена полза от дейността на КЗК са изцяло политически, като изопачават правомощията на комисията и нейните законови функции.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати