Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗП подозира нелоялни търговски практики при 90% от бързите кредити. Започва проверки

Парите

КЗП подозира нелоялни търговски практики при 90% от бързите кредити. Започва проверки

КЗП подозира нелоялни търговски практики при 90% от бързите кредити. Започва проверки - Tribune.bg
Снимка:

„Започнахме кампания по преглед на общите условия на фирмите за бързи кредити и анализ на това доколко са защитени правата на потребителите. Според предварителните анализи в около 90% от случаите те използват нелоялни търговски практики“, съобщи пред БНР председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Вече са започнали проверките на място, които имат за цел да проверят до колко са защитени правата на потребителите.

„Потребителят трябва да има възможност да взима по-информирани решения. Информацията трябва да му се предлага по по-разбираем начин, така че те да са напълно наясно като вземат определена сума на кредит какво точно ще върнат реално“, отбеляза Алипиев

„Започваме проверки, които ще доведат до реални санкции“, категоричен бе председателят на КЗП. Статистиката показва, че за по-малко от година ръстът на бързите кредити надхвърля рекордните 733 млн. лв.

Председателят на КЗП коментира и актуалната тема за личния фалит, която е във фокуса още от 44-ото НС насам.

„Законът за личния фалит е дългоочакван закон и той внася спокойствие за тези, които са в невъзможност да изплащат задълженията си“, изрази експертното си мнение Алипиев.

Според него така предписан текстът на закона включва и хората, закъсали при връщане на кредит към фирмите за бързи кредити.

„Хубаво е, че там, където са използвани средства за обезпечаване на своя стопански интерес, това не им дава възможност да се възползват от този закон“, коментира той и опасенията за злоупотреби с подобни разпоредби.

Към 2023г. България остава единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на „дългово робство“ и има вечни длъжници.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати