Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Богданов: До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее

Парите

Лъчезар Богданов: До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее

Лъчезар Богданов: До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее - Tribune.bg
Снимка:

До месеци слънчогледовото олио ще поевтинее, коментира пред БТВ икономистът Лъчезар Богданов. „Цените на едро на борсите в Европа са доста понижени. Това ще се прелее. При млечните продукти също ще се случи това. Вижда се, че стигнахме при пика на цените и може би ще има връщане“, прогнозира икономистът.

По думите му в последните месеци ключови суровини и горива са поевтинели, като електрическата енергия, например.

„Храните в България поскъпнаха средно с около 3,8%. В ЕС – с 3,5%. В Германия, Дания, Чехия и Полша поскъпването е по-високо. Въпросът е как това да се пренесе в цените на дребно. Това е проблем за цяла Европа. Ние не сме остров, но трябва да следим и нашия пазар. При някои храни има плахо намаление. Конкуренцията работи. И преди сме имали поскъпване на храни. През 2008 г. и 2011 г. – с 12%. КЗК заяви, че ще търси отговор дали има нещо, което спира пазарната конкуренция и дали има нещо нередно“, припомни Богданов.

Експертът уточни, че първо ще има спад на цените и след това КЗК ще излезе с данните от проверките. Според него в държавите, където е въведен таван на цените, той не е регулиран в закон.

„Това е всички да седнат на масата и да се сговорят на определени стоки да не им пипат няколко месеца цените. Ами, то може да се окаже, че цените трябва да паднат – тогава това е сговор да ги държат високи. Когато таваните в Унгария бяха отменени, цените скочиха нагоре. Няколко месеца издържа, след което се изстрелват нагоре. Унгария е държавата с най-висока инфлация при храните -  45%“, отбеляза Лъчезар Богданов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати