Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Борисов: България е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите

Парите

Лъчезар Борисов: България е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите

Снимка:

България е сред четирите държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие

Страната ни е номер едно по кредитен рейтинг на Балканите, посочи министърът на икономиката Лъчезар Борисов в изказване пред участниците в Годишната конференция с извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България. Министърът взе участие във видеоконферентната тематична дискусия „Дипломацията в подкрепа на българската икономика“.

Министър Борисов подчерта, че България се справя сравнително добре с тази безпрецедентна криза, породена от коронавируса.

По думите му България е сред четирите държави в ЕС с най-малък спад на икономиката през второто тримесечие и в топ 3 по финансова стабилност, изхождайки от показателя държавен дълг, съотнесен към БВП.

Икономическият министър определи като основни външно икономически приоритети приемането на страната ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и участието в инициативата „Три морета“. Министърът изтъкна, че пандемията предизвиква известно забавяне на инвестиционните процеси в България, но се запазва положителната тенденция на интерес към възможностите за инвестиране в страната.

„Работим до края на годината да сертифицираме инвестиционни проекти за 1 млрд. лв., както и по развитието на насърчителните мерки за инвеститори. В ход е и приемането на нов Закон за индустриалните паркове, чиято цел е да създаде възможност за изграждане в съкратени срокове на съвременни индустриални зони с цялата необходима за инвеститорите инфраструктура“, допълни Борисов. Той подчерта, че влизането в ERM II означава, че ще останем на картата на инвестиционните процеси.  

Икономическият министър благодари за активната работа на дипломатическите представителства на България за закупуване на необходимите защитни средства, тестове и медицински консумативи за борба с коронавируса и осигуряване на непрекъснатост на доставките на стоки. „Благодарение на общите ни усилия по време на кризата много компании се сертифицираха и започнаха да произвеждат маски, очила, а вече и респиратори и то от най- висок клас“, подчерта Борисов и увери, че разчита на извънредните и пълномощни посланици и постоянните представители на Република България за активно съдействие при по-нататъшно разширяване на двустранното търговско сътрудничество и позиционирането на България като предпочитана дестинация за инвеститори в сектори с висока добавена стойност.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема