Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Борисов: Крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция

Парите

Лъчезар Борисов: Крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция

В четвъртък БНБ намали прогнозата си за икономическия растеж с 0.2 проценти пункта поради спад в прогнозите за инвестиции, а именно: 1. Спиране на инфраструктурните проекти. 2. Отлагане на частните инвестиции поради забавното внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост. 3. Освен това променят и влошават прогнозата за нетния износ, като фактор на икономическия растеж.

Според бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов, докладът е дал преки отговори на случилото се през последните 5 месеца.

Прогнозата е публикувана на 21.10.2021 г. и ревизира данните си спрямо месец юни.

„Само за няколко месеца централната банка е оценила случващото се и понижава прогнозата си за икономически растеж през 2021 г. с 0,2 процентни пункта. Като основен фактор за този спад на растежа БНБ извежда понижение на инвестициите в основен капитал, спрямо очакваното“, пише Борисов във Фейсбук.

Той обяснява какво означава това:

- По-нисък размер на публичните инвестиции, водещи до отлагане на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти за периода след 2022 г.

- По-слабо усвояване през текущата година на средства по програми на ЕС, свързани с капиталови разходи, предвид наблюдаваното забавяне в темпа на усвояване.

- Направена е и низходяща ревизия на частните инвестиции.

- Очаква се през втората половина на годината фирмите да останат по-предпазливи по отношение на разходите си за инвестиции.

- Същевременно за някои от частните инвестиции, които в прогнозата от юни се предвиждаше да бъдат финансирани през 2021 г. със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, е направено допускане, че ще бъдат осъществени през следващи години.

- Спрямо прогнозата от юни, вече е предвиден и отрицателен принос към растежа на нетния експорт.

- Прогнозирам, че крайните резултати за растежа през 2021 г. ще претърпят допълнителна негативна корекция, защото по-бавното транслиране на инфлацията от суровини през междинни продукти до потребителски стоки и недостатъчното компенсиране на бизнеса за ръста в цените на електроенергията ще стопят част от създаваната добавена стойност.  


Топ новини

виж още

Актуална тема