Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Борисов: На трето място в ЕС сме по финансова стабилност

Парите

Лъчезар Борисов: На трето място в ЕС сме по финансова стабилност

Снимка:

България може да бъде давана за пример в Европа по икономически показатели и в областта на корпоративното управление. Това отбеляза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на среща с представители на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие(ОИСР), цитиран от БГНЕС.

„Ние доказахме, че можем да бъдем лидер по макроикономически растеж като следващите години залагаме той да е в рамките на 3,1%", посочи заместник-министърът.

Лъчезар Борисов се похвали, че България се е оказала и фактор по отношение на кредитния рейтинг, където в региона сме тотален лидер.

Заместник-министърът посочи сме за пример в ЕС и по отношение на фактора „държавен дълг съотнесен към Брутен вътрешен продукт“. „България е на трето място по финансова стабилност“, каза още Борисов.

Този показател е изключително важен за присъединяването ни към Европейския валутен механизъм ERM II и Банковия съюз. „С работата си доказахме, че в едни изключително кратки срокове можем да преодолеем и тази тема за финансовата стабилност. Всички бяха изненадани как институциите може да свършат тази работа за 9 месеца“, допълва Борисов.

В декември 2019 г. агенция Standard & Poor's даде най-високия кредитен рейтинг на България на Балканите. В друг доклад пък агенцията повиши рейтинга и на София спрямо столиците в региона.
Международната рейтингова агенция повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от 'BBB- на 'BBB с положителна перспектива. Според анализаторите от S&P Global Ratings, след преминалите местни избори в управлението на града има приемственост, което ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност.

Агенцията очаква Столична община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още