Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Парите

Лъчезар Борисов: Около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса през следващите месеци

Снимка:

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението

„Средствата тръгват към бизнеса. От утре започва разплащането за 8163 компании, които са заявили подкрепа от държавата - на стойност 116 млн. лева. Това е по линия на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, разработена заедно с НАП.“ Това каза пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той посочи, че бюрата по труда ще работят допълнително, за да може да края на януари да бъдат изплатени всички компенсации за декември. Средствата са налични, категоричен беше министър Борисов.

По мярката „60 на 40“ са подкрепени 250 хил. работни места, по мярката за хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм са платени над 29 млн. лв. и са подкрепени над 27 хил. работни места, над 2000 работодатели, обясни Борисов. По думите му до „60 на 40“ е до март, но финансовият ресурс за нея е осигурен до септември.

„Още едни 26 млн. лева тръгват към бизнеса през януари“, обобщи министърът на икономиката и добави, че през следващите месеци около 370 млн. лева ще достигнат до бизнеса като подпомагане от държавата заради втория локдаун.

Според министър Борисов 2020-а година завършва със спад около 4% според различни прогнози и определи това като успех, тъй като очакванията са били за спад над 5%.

„Може би през 2021-ва ще имаме икономически растеж, който да покрие около 80% загубеното в кризисния период. Това е допълнено с добрите макроикономически и финансови параметри за дефицита и дълга. България по тези и по още два показателя ще бъде лидер в ЕС“, каза той.

България е единствената държава в ЕС, която по време на криза си запази потреблението, заяви министърът на икономиката.

Емил Коларов от Сдружението на заведенията не се съгласи с твърденията, че от бранша не са търсили много подкрепа от държавата и заяви, че 8100 са подадените заявления за помощ и уточни, че заявленията се подават от юридически лица, а те понякога имат повече от едно заведение: "Може да се окаже, че фирмите, които притежават всички заведения, са 15 хиляди, в крайния срок са подадени 8100 заявления. Много от тях не отговарят на т.нар. КИД (Код за икономическа дейност - б.р.) и изобщо не можеш да кандидатстваш. Заведенията в хотелите са с друг КИД и автоматично отпадат. ... В един момент ще се окаже, че всички, които са могли, са кандидатствали“, посочи той.

Коларов заяви, че никога не е било потвърдено предположението, че заведенията са виновни за нарастване на заболеваемостта от COVID-19. Според него е дискриминиращо част от заведенията - тези в хотелите - работят, а други – не.

Той подчерта, че дали ще отворят демонстративно заведенията си, ще стане ясно след протеста на 27 януари.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още