Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лъчезар Борисов за рекордната инфлация: Провал във финансово-икономическата политика на страната

Парите

Лъчезар Борисов за рекордната инфлация: Провал във финансово-икономическата политика на страната

Лъчезар Борисов за рекордната инфлация: Провал във финансово-икономическата политика на страната - Tribune.bg
Снимка:

„Нов исторически рекорд, беляза последния месец от управлението на редовния кабинет. България реализира нов исторически рекорд на годишната инфлация след управлението на Жан Виденов“, това написа в социалната мрежа Фейсбук бившият министър на финансите Лъчезар Борисов.  

„Годишната инфлация, отчетена от НСИ за месец юли достигна 17,3%.   Най-засегнати остават нискодоходните групи защото през изтеклите 12 месеца: хранителните продукти и безалкохолните напитки поскъпват с 24.2% на годишна база; цените на стоките и услугите от група „Жилища, вода електроенергия, газ и други горива“ скачат с 21.4%; Транспортът е поскъпва с 31.4%; общественото хранене вече ни струва с 20.9% повече; общо цените на нехранителните стоки скачат с 17,2%“, посочва той позовавайки се на данните на националният статистически институт.

През месец юли 2022 г. цените на стоките и услугите от малката потребителска кошница са поскъпнали с 12.1% при база декември 2021 г.

„Натрупаният инфлационен данък доведе до - Реална загуба на покупателна способност за работещите с около 10%, поради по-бавния ръст на заплатите;  159.6% ръст на заемите и кредитите, усвоени от домакинствата с цел покриване на разходите; Инфлационният данък вече не работи в полза на бюджета, тъй като официалните данни, представени от Министерството на финансите сочат, че:  В началото на годината разликата между декларираните и невнесени приходи е 210 милиона лева, а в средата на годината - 600 милиона лева. Разликата между декларирани и невнесени приходи е в частта за ДДС и за осигурителните вноски. Приходите от ДДС от сделки на територията на страната растат с пренебрежимо по-малки темпове от ръста на инфлацията. Всичко това говори за ръст на сивата икономика, и срив в потреблението на населението“, анализира още Борисов.  

„НСИ обяви свиване на потреблението на домакинствата за основни хранителни продукти.  Предстои да се емитира нов значително по-скъп държавен дълг, който да допълни приходната част на бюджета. Всички факти сочат провала във финансово-икономическата политика на страната“, категоричен е той и завършва „Оставаме с надежда месец юли да бъде последния месец с рекордна годишна инфлация“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети