Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Либерализацията на електроенергийния ни пазар започва на 1 юли 2020 г.

Парите

Либерализацията на електроенергийния ни пазар започва на 1 юли 2020 г.

Снимка:

Излизането на свободния пазар ще засегне 54 998 небитови и над 3000 битови потребители

Стартът на либерализацията на електроенергийния ни пазар е на 1 юли 2020г., стана ясно от дискусия в парламента.

„България е поела ангажимент към Брюксел пълната либерализация на енергийния пазар да приключи до края на 2025 година“, заяви енергийният министър Теменужка Петкова. Според нея една от най-важните стъпки до пълната либерализация е свързана с реалното излизане на потребителите от регулирания пазар към свободния пазар.

Петкова напомни, че държавата няма много време.

„До края на март трябва да сме изготвили съответните законодателни промени и текстове, така че да можем от новия регулаторен период – 1 юли да сме направили тази важна стъпка“, изтъкна Петкова.

Според енергийния ни министър една от най-важните теми са уязвимите потребители. Затова в момента тя работи активно със социалното министерство, за да се финализират текстове и критерии.

Пред експерти председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов направи презентация с основните стъпки, които предстоят до пълното либерализиране на пазара. Той пресметна, че излизането на свободния пазар ще засегне 54 998 небитови потребители и малко над 3000 битови потребители.

По думите на експерта на свободния пазар трябва да излязат всички небитови потребители на 30 и над 30 киловатова присъединена мощност. На борсата трябва да излязат и битови потребители на 50 и над 50 киловатова присъединена мощност.

„Искаме най-богатите къщи за бъдат извадени на свободния пазар. Богатите трябва да се държат пазарно“, поясни Валентин Николов.

Той уточни пред колегите си, че след законодателните промени редица бизнеси, като фризьорски салони и ателиета, и занапред ще останат, както досега на регулирания пазар.

„Либерализацията на пазара трябва да се случи до пет години. Всички, които излязат на свободния пазар, няма да могат да се върнат на регулирания. Пътят ще бъде еднопосочен“, изтъкна Николов.

„Вече има дефиниция за уязвими потребители, има и мерки за подпомагане на тези лица“, подчерта министър Петкова и допълни, че процесът трябва да е поетапен.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов за страната е предвиден най-щадящият начин на либерализация.

„Защитата на енергийно бедните се изисква от ЕК. Само 12% от небитовите потребители ще излязат на свободния пазар. Първата стъпка трябва да бъде внимателно направена“, категоричен бе Иванов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мрежата

виж още