Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г.

Парите

Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г.

Линията на бедност става 504 лв. през 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:

Бизнесът е съгласен, а КНСБ настоява за 541 лв. заради инфлацията

Ръст на линията на бедност от 504 лева през 2023 година, обявиха от служебния кабинет. Ръстът е с 22 на сто от настоящите 413 лева. 

„С това увеличение на границата на бедността се покриват натрупаните инфлационните процеси“,  каза социалният министър Лазар Лазаров. Той и уточни, че равнището на инфлацията за август тази година е 17,7% спрямо август миналата година, а средногодишната инфлация е 11,7 на сто.

12, 6 е натрупаната инфлация, така линията на бедност я изпреварва, добави той.  

От КНСБ не се съгласиха с определения размер. Според тях в парите не слиза инфлацията в малката потребителска кошница. За синдикатите линията на бедност трябва да е в размер на 541 лева. От КТ "Подкрепа" подкрепиха предложението на служебния кабинет като Ваня Григорова обясни, че трябва промяна на методологията на пресмятане, но това не е работа на служебен кабинет, а на редовен. 

Бизнесът също се съгласи с предложената сума от 504 лева. Те са мнение, че сумата, определена от правителството е достатъчна. 

Разгледана на НСТС е била и наредбата за работното време, почивките и отпуските. В нея ще бъдат заложени европейските директиви, които предвиждат отпуски за бащите за отглеждане на дете до 8-годишна възраст.

Отпускът може да бъде използван изцяло или на части.

Другото изменение е свързано с привеждането на нормативната уредба за прилагането на Кодекса на труда, свързано с дежурството, отчитането на времето и неговото заплащане.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети