Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любомир Дацов: Кризата ще се почувства наесен

Парите

Любомир Дацов: Кризата ще се почувства наесен

Любомир Дацов: Кризата ще се почувства наесен - Tribune.bg
Снимка:

Ефектът от пандемията върху икономиката ни се усеща с 6-7 месеца закъснение, смята финансистът.

Ефектът от пандемията върху икономиката ни се усеща с 6-7 месеца закъснение, смята финансистът.

В България икономическата криза, породена от пандемията от коронавирус, ще се почувства от есента нататък, коментира пред БГНЕС бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

„Факт е, че в България ефектът на кризата не се усеща толкова много. Дори безработицата, която и без това е голяма, можеше да бъде много по-голяма, отколкото е в момента. Проявяват се лаговете  от 6-7 месеца – спрямо това, което се случва в Западна Европа“, изтъква Дацов.

Финансистът смята, че в момента капацитетът на Европа е много по-запазен в сравнение с предходната финансова криза от 2007-2008 г., като изключим южните европейски страни, които имат сериозни приходи от туризма – Италия, Испания, Португалия и др. Освен това в момента с всички недостатъци и забавяния, които имат отделните мерки и реакции на страните-членки, правителствата действат много по-целенасочено и масирано. „Това съответно може да доведе и до по-малки поражения в икономиката. Естествено тук всичко зависи и от това дали през есента или по-късно през тази година ще имаме втора и трета вълна на пандемията, и съответно ново блокиране на стопанския живот“, уточни финансовият експерт.

По думите му основният проблем за повечето страни от ЕС е, че тази криза, освен със странния си медицински характер, може да прерасне в дългова, предупреди Дацов. Според него дори да се наложи България да поеме нов дълг за справяне с очакваните проблеми, страната ни едва ли я чака дългова криза.

„Стабилността на публичните финанси е гарантирана и само много неразумна и глупава политика продължително време, а не в рамките на една или две години, би извадила България от тази комфортна позиция. България е с предимство пред повечето държави заради разумната политика и сделката с дълга, която беше сключена през 2003 г.“, посочи експертът. Той предупреди, че правителството все още не си дава ясна представа за дълбочината на предстоящата криза и нямаме адекватни прогнози, според които да се ориентираме какво правим.

„Една голяма част от хората ще трябва да се спасяват сами“, уточни финансистът. Той сподели, че по оценки на икономистите в Берлин положението ще бъде толкова тежко, колкото през 1949 г., когато Федералната република излизаше от руините на Втората световна война. За Франция се очаква безработица от 15%, която по оценките на „Фигаро“ заплашва самото съществуване на националната промишленост. Сложното положение в тези две европейски държави няма как да не се отрази на българския износ, който традиционно е свързан с ЕС – между 50 и 60% от целия експорт на продукция се реализира там.

Относно политиката за връщането на производства от Азия в Европа, по-близо до центровете на потребление, и може ли страната ни да бъде печеливша в тази ситуация, Любомир Дацов е по-скоро песимист. Той смята, че у нас нямаме достатъчно квалифицирана работна ръка, която да поеме такива производства, които ще са свързани с така наречената Икономика 4.0.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати