Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любомир Дацов за предложението на Василев: Последните години се опитват да ни превърнат в доносници

Парите

Любомир Дацов за предложението на Василев: Последните години се опитват да ни превърнат в доносници

Любомир Дацов за предложението на Василев: Последните години се опитват да ни превърнат в доносници - Tribune.bg
Снимка:

„Мярката предложена от финансовото министерство се опитва да ни превърне в общество на доносници, това е линия която се опитват да прокарват последните години. Аналогиите са с 6-то управление на ДС, които са работили на този принцип. Това е културен вододел. Какви искаме да бъдем и как искаме да живеем. Ти да стимулираш доносничеството е обидно“. Това коментира пред Нова нюз финансовият експерт и бивш зам.-министър Любомир Дацов.

Повод за неговия коментар е предложението на финансовото министерство, НАП и Асен Василев, че всеки който съобщи за укриване на данъци ще получи парична награда, процент от укритата сума. Условието обаче е, че доносът ще трябва да бъде доказан с документи.

Дацов е категоричен, че подобна мярка няма да донесе никакъв фискален ефект. Той е на мнение, че това е измислено от някой пиар, за да предизвика дебат, но не и от финансист от министерството.

„Избирателите трябва много внимателно да преценяват и да мислят, кого избират и да гледат кои политици слагат подобно предложение на масата“, заяви експертът.  

Дацов е на мнение, че по този начин ще се смачка светлия бизнес, основно компаниите които укриват данъци са в сивия сектор. Това не е мярка за сивия сектор, това което се крие е да се спести от осигуровки, което е със съгласието на работниците.

По думите му подобна информация може да бъде дадена единствено от счетоводителя, защото такава информация се държи единствено там. Всички други сигнали биха били дреболии. Освен тях може да бъде висшия мениджмънт, което пък може да стане за разчистване на сметки.   

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети