Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Любослав Костов: 2/3 от работещите не получават заплатата, която стига за издръжка

Парите

Любослав Костов: 2/3 от работещите не получават заплатата, която стига за издръжка

Любослав Костов: 2/3 от работещите не получават заплатата, която стига за издръжка - Tribune.bg
Снимка:

И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията, отбеляза икономистът от КНСБ

2/3 от работещите, наети на трудови правоотношения, не получават заплатата, която стига за издръжка, коментира пред Нова тв икономистът от КНСБ Любослав Костов.

„Говоря за основни нужди – хляб, сирене, храни. Не говоря за скъпи почивки и луксозни мебели”, поясни икономистът. Той припомни, че размерът на минималната заплата е едва 45% от издръжката на живот. Според изчисленията на синдикалистите минималната работна заплата трябва да е 1300 лева, а не 780. По думите му това се налага и заради инфлацията, която е 25% при стоките от първа необходимост.

„6% покупателна способност са загубили дори държавните служители. Ако вземем онези 20 стоки, които присъстват на нашата трапеза като хляб, сирене, яйца – поскъпнали са с 25% март 2023 спрямо март 2022 г., което е значителна сума. Ако доходите ви не са нараснали с толкова през последната година, вие сте изгубили покупателна способност”, обясни синдикалистът. Той напомни, че е много важно да се приеме бюджет на държавата.

„И в частния, и в държавния сектор ръстът на заплатите изостава от ръста на инфлацията. Ще изпаднем във фискален хаос, ще се стигне до напрежение в редица сектори, ако не приемем бюджет. Служебният кабинет възможно най-бързо да внесе бюджет”, призова Любослав Костов. От КНСБ настояват за 850 лева минимална заплата от 1 юли.

„Не виждам дългосрочен проблем пред фискалната стабилност на страната. Проблем имаме с дефицита. Въпрос на 1-2 години е да се регулира”, отбеляза Костов.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати