Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лорер прогнозира наплив от икономически емигранти от Русия

Парите

Лорер прогнозира наплив от икономически емигранти от Русия

Лорер прогнозира наплив от икономически емигранти от Русия - Tribune.bg
Снимка:

„България единствена от целия ЕС посрещна бежанците и ги настани в хотели“, похвали се той

„Очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти. Проведохме широк кръг от семинари с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук. И очакванията ни са, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемане на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас в близките месеци”. Това заяви в ефира на bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„България единствена от целия ЕС посрещна бежанците и ги настани в хотели. Никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени по палатки, по бунгала и по квартири по градовете. България подходи изключително хуманно и сега към украинските бежанци у нас започват да се възприемат същите мерки, каквито има в цяла Европа”, каза още Даниел Лорер.

Министърът коментира и възникналото напрежение в парламента през седмицата, когато депутати почти се сбиха в пленарната зала.

„Не може да има призиви за насилие в българския парламент, надявам се да не сме свидетели повече на такива случки, защото те показват изключително проблемна политическа култура, която започва да се развива”, отбеляза той.

„Винаги, когато има важен и преломен момент, всяка една от страните в коалицията се опитва да бъде максимално силна, за да се пребори за своите избиратели. В случая с бюджета това се случи още зимата, а сега се случва преди актуализацията на бюджета, така че известно повишаване на политическия тон е нормално”, коментира Лорер.

Според него правителството като изпълнителна власт успява да намери консенсус и да се движи напред. Българският парламент обаче трябва да намери своя ритъм, за да започне да работи за България.

Той даде конкретен пример с Плана за възстановяване и устойчивост, в който са заложени инвестиции в България за 13 млрд. европейски средства, за да се възстановим от COVID и да имаме по-добра икономика. Но това, по думите му, ще се случи само и единствено, ако българският парламент приеме 22 реформи законодателни, които ние сме обещали, че ще направим.

И коалиция, и опозицията трябва хубаво да си седнем на столчетата и вместо да се надвикваме в парламента, да заработи много здраво, за да се случат тези реформи навреме", призова Даниел Лорер.


Топ новини

виж още
Актуална тема