Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Лукойл“: България не е искала доставки на гориво за Украйна

Парите

„Лукойл“: България не е искала доставки на гориво за Украйна

Лукойл: България не е искала доставки на гориво за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

„Българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятията на „Лукойл“ с молба за доставка на гориво за Украйна“, коментираха от компанията пред журналисти съобщава ТАСС. Повод за изявлението са думите на Асен Василев, че нефтената компания от рафинерията си в България е доставяла гориво за нуждите на Украйна по поръчка на правителството на Кирил Петков.

„Компанията и по-рано е заявявала, че предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия с искания за доставки за Украйна", казва представител на компанията.

От „Лукойл“ отбелязат, че продуктите на рафинерията в Бургас се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително за български купувачи, като броят на купувачите на дребно едро е около 500. Делът на „Лукойл“ на пазара на дизелово гориво в България е около 95%, докато на компанията обемите на продажбите през 2022 година в страната са били значително под нивото на нейното потребление.

„Що се отнася до взаимодействието с държавните органи на България, „Лукойл“ води диалог изключително по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, в този диалог никога не са обсъждани политически теми“, подчертават от компанията.

По-рано вестник „Ди Велт“, позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Василев, съобщи, че България тайно е доставяла на въоръжените сили на Украйна дизелово гориво чрез чуждестранни посреднически компании след началото на войната. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати