Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Малките фирми излизат на пазара на електроенергия от 1 октомври

Парите

Малките фирми излизат на пазара на електроенергия от 1 октомври

Малките фирми излизат на пазара на електроенергия от 1 октомври - Tribune.bg
Снимка:

С промени в Закона за енергетика депутатите либерализираха пазара на електроенергия

Малките фирми излизат на пазара на електроенергия от 1 октомври, решиха депутатите като приеха на първо четене промени в Закона за енергетика. С тази стъпка на практика се отива към по-нататъшна либерализация на пазара на ток в страната.

Рамадан Аталай предупреди, че до 1 октомври е кратък срок, за да се либерализира пазара за фирмите.

„З00 000 клиента ще трябва да го направят. Има притеснения, че ще опорочим системата. Няма политическа формация, която да не е съгласна с либерализацията на пазара, защото ще дадем възможност на ТЕЦ-Марица изток 2 да продължи живота си“, изтъкна народният представител от ДПС.

Той подкрепя идеята малкият бизнес да усети намаляване на цената на енергията, но се усъмни, че това ще се случи.

„Ако не успеят да сключат тези договори и остават към доставчиците от последна инстанция. Една идея е без разяснения и ще останат търговците на ЕРП-тата да бъдат доставчици на фирмите. А тези предприятия, които трябва да обявят обществени поръчки, на тях пак ще се явят тримата търговци на ЕРП-тата“, предупреди Рамадан Аталай. Той обяви, че ДПС ще подкрепи либерализацията на пазара на електроенергия.

Социалистът Таско Ерменков посочи, че БСП ще се въздържи при гласуването.

„Не съм съгласен, че вървим към либерализация заради ТЕЦ-овете, въпреки че 120 000 души работят там. Да не прехвърляме отговорността от правителството към Народното събрание. Законопроектът трябваше да бъде внесен от правителството, а не ние да вършим неговата работа“, подчерта червеният депутат.

Валентин Николов, председател на енергийната комисия в парламента, призна, че „не е лесно да вървиш към светло бъдеще и да закриваш цели сектори“ и призова министерството на енергетиката  да каже „какви са перспективите и възможностите пред ТЕЦ-овете и миньорите, за да знаят хората, че няма да бъдат изоставени“. Николов припомни, че пазарът на електроенергия у нас е 34 тераватчаса. Между 13-15 тераватчаса са на регулиран пазар, където КЕВР определя цените, а останалото количество е на свободен пазар.

„Притиска ни директивата, която казва, че от 1 януари само домакинствата трябва да са на регулиран пазар, притиска ни и директивата за въглищните централи“, напомни депутатът от ГЕРБ. 

Николов подчерта, че произвежданата електроенергия в страната е повече, отколкото се потребява.

„Вчера 500 МВт мощност се изнесе към съседни страни. Потреблението е свито и това показват цените, дори АЕЦ „Козлодуй“ работеше с намалена мощност. 20-30 евро за МВт час е цената на свободния пазар. Фирмите, излизайки сега на пазара, ще плащат на по-ниска цена“, пресметна депутатът от ГЕРБ.

Според председателят на парламентарната енергийна комисия малки фирми, които потребяват 4 тераватчаса ток ще излязат на свободен пазар, а половината от тях вече са били там.

„Малките фирми не са подготвени за тази стъпка. Имаме идеи между първо и второ четене. Искаме консенсус за тези неща. Може би трябва да дадем преходен период за тези фирми, да ги защитим, да не отидат на доставчик от последна инстанция. Този търговец да не дава максимална цена на тези фирми. Второ, трябва да задължим да се мине през платформа, която да изчислява цената и да се минава към друг доставчик с едно кликване. Тези клиенти имат месечен профил и не са проблемни за търговците, даже ще бъдат желани. Трето, можем да задължим министерствата да идентифицират енергийно бедните потребители“, изтъкна Валентин Николов.

Той посочи, че след като се направи платформата за търговия с електроенергия за малкия бизнес, трябва да се подготвят и домакинствата да купуват ток на свободния пазар.

Със 101 гласа „за“ и 27 „въздържали се“ депутатите приеха на първо четене законопроекта за промени в закона за енергетика.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети