Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Малкият бизнес може да преодолее задаващата се криза с правилна стратегия

Парите

Малкият бизнес може да преодолее задаващата се криза с правилна стратегия

Малкият бизнес може да преодолее задаващата се криза с правилна стратегия - Tribune.bg

Създаването на ясна бизнес стратегия ще изгради устойчиви модели, с които собствениците на малък и среден бизнес в България могат да имат успешна 2021 г.

Пpeз 2021 г. нecъcтoятeлнocтитe нa ĸoмпaнии в Бългapия щe нapacнат c 21% cпpямo 2019 г., посочва в своята пpoгнoзa лидepът в зacтpaxoвaнeтo нa тъpгoвcĸи ĸpeдити Еulеr Неrmеѕ. Бизнес-анализаторите са категорични, че започващата година ще е трудна за предприемачите, особено в сектора на малкия и среден бизнес. Все пак започваме годината и с положително наследство от 2020 г. Това са преходът към задължителна дигитализация, наложен почти принудително от пандемията с COVID-19, както осъзнаването на възможностите на работата от разстояние и реорганизирането на вътрешните процеси.

Предприемачите бяха длъжни да преразгледат процесите си на работа. Много компании  направиха бързи промени и дадоха възможност на служителите си да работят от вкъщи, като по този начин освободиха офис пространства. Това показа ползите от гъвкавото работно време и необходимостта от дигитализация на бизнеса.

В своята прогноза финансовият експерт Димка Кънчева, съосновател и управляващ партньор в консултантска компания CONSENDO e на мнение, че през започващата година бизнесът в България ще се адаптира бързо като разпредели работната сила. „Както се казва, като имаш реален проблем разбираш, кои са приятелите ти. В бизнеса е същото, когато си в криза разбираш на кои бизнес партньори можеш да разчиташ и кои са най-ценните ти служители. От своя страна те ще могат да оценят колко са ценни за бизнеса и как предприемачите често правят непосилното, за да запазят работните им места. Бизнесът в България ще се адаптира и  климатизира, ще намери начини да успее. Разбира се, ще има и хора, които ще се откажат, но смятам, че всички ще излезем една идея по устойчиви и силни от създалото се положение.

На 19 февруари започва второто издание на практическото обучение “Управлявай успешно финансите на бизнеса си”, което Димка Кънчева води заедно съосновател и управляващ партньор в консултантска компания „Бизнес Ефект“ – Ивайло Гърков. Двамата са част от магистърската програма към ВУЗФ „Приложна бизнес психология“ – той е сред водещите преподаватели, а тя магистър от випуск 2020 г. Обучението се провежда в четири независими и надграждащи се модула и  всеки от тях решава конкретни бизнес казуси. Сред основните акценти е усвояване на умението за анализ на финансите на бизнеса си и личните си финанси. В края на обучението участниците са готови да създадат устойчив бюджет на компанията си, както и да са подготвени за неочаквани ситуации, дестабилизиращи лесно едно бизнес начинание.

Най-важния съвет, който мога да дам на предприемачите през започващата 2021 г. е на първо място е да знаят къде са в момента и къде искат да “отидат”. – споделя Димка Кънчева - Да си напишат, да нарисуват с думи това, което искат да постигнат. Много ценен инструмент за постигането на целите е и визуализацията, тоест в съзнанието си като на филм да виждаме, че това, което искаме вече се е случило. Също така ясно и точно написано на лист хартия, това вече е поставяне на намерение за успех. На второ място да видим от какво имаме нужда, за да стигнем там. Дали това са знания и умения? Как и къде да ги придобием ? Собствениците на малък бизнес е добре да минат през процеса за създаване на бизнес стратегия. Да напишат своите мисия, визия, ценностите на компанията си и да заложат дългосрочни и краткосрочни цели, които да са в синхрон с мисията и визията на компанията и да ги придвижат към растеж. Добре е да ползват услугите на консултант в тази област, за да проследят и визуализират стъпките в процеса и за да могат в бъдеще вече сами да се справят.“ – съветва Кънчева.

Димка КънчеваДимка Кънчева

***

Консултантска компания CONSENDO е специализирана в счетоводни и финансови услуги, както и в изграждане на цялостни бизнес стратегии за устойчиво развитие на малък и среден бизнес. Компанията е носител на награда „Иновативен проект на 2020г.“ в Годишните награди на b2bmedia за кампанията „Пътят на предприемача“.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати