Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Медицинският университет в София получи дарение от над 1 млн. долара

Парите

Медицинският университет в София получи дарение от над 1 млн. долара

Медицинският университет в София получи дарение от над 1 млн. долара - Tribune.bg
Снимка:

Дарителят е д-р Андрей Георгиев, който даде над 2 млн. долара и на гимназията в Лом

Медицинският университет в София е получил дарение от 1 037 413 долара, съобщиха от учебното заведение. Това е станало след преминали законови процедури, тъй като дарителят д-р Андрей Георгиев е починал през 2014 г. Той е българският емигрант в САЩ, дарил и над 2 млн. долара на гимназията в Лом и още половин милион долара на общината в града.

Д-р Андрей Георгиев e роден в София през 1921 г. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Умира на 93 години, на 22 април 2014 г., в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.

Академичният съвет на Медицинския университет е решил всяка година 20 000 лв. да бъдат давани на завършилите с пълно отличие студенти, като средствата ще се разпределят на всички факултети, Филиал – Враца и Медицинския колеж.

По 1000 лева ще се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно-административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

Животът на българския емигрант изобщо не е бил лек.

Той е израснал в бедност и е отдал живота си на лекарската професия, а след като навършил 80 г., започнал да играе на борсата и така спечелил огромно богатство, разказа пред "168 часа" наскоро племенницата му Ирене Георгиеф, която също живее в Щатите.

Андрей Георгиев е роден в София, но през 30-те години баща му Асен Георгиев става кмет на с. Медковец. Така Андрей е трябвало да учи в по-големия град Лом.

После е изкарал и пълен курс на обучение в Медицинската академия в София. По време на Втората световна война постъпва на служба в армията. През 1946 г. заминава за Чехословакия на специализация. След Чехословакия следва престой във Франция, а през 1952 г. окончателно емигрира в САЩ. 

Зад Океана Андрей Георгиев имал няколко романтични връзки, но никога не се е женил. Няма и собствени деца.

 

По текста работи: Андреа Драганова   

 


Етикети дарител, САЩ, Лом

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още