Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Менда Стоянова: Не търсим приходи, а екологичен ефект от данъка на старите коли

Парите

Менда Стоянова: Не търсим приходи, а екологичен ефект от данъка на старите коли

Снимка:

Ако няма таван на обезщетения, „Гражданска отговорност” ще скочи двойно

Предвижданото увеличение на данъка на старите автомобили не цели приходи, е екологичен ефект. Данъкът е с фокус върху замърсяващите, а не върху старите коли. Това обясни председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова пред БНТ. Тя даде и пример. 14-годишни автомобили с екологичен стандарт Евро 4 ще получат облекчение, въпреки, че не са нови коли. Според нея, най-голямо натоварване ще получат мощните, 20-годишни автомобили.

"Нормално е бюджетната комисия да защити политиките на правителството, като отхвърли ветото на президента", заяви Менда Стоянова. Промяната в закона за местните данъци и такси е политика за въвеждане на екологичен коефициент, допълни тя.

"България е единствената страна, в която обезщетенията за неимуществени вреди са високи, а за имуществени са доста ниски, говоря при смърт на пътя. Навсякъде по света се плащат имуществени обезщетения, които гарантират, че ако едно дете е загубило родителя си, ще получава издръжка от застрахователя - всичко това, което родителят му може да му даде“, коментира още Менда Стоянова.

За миналата година 283 млн. лв. застрахователите са дали за неимуществени вреди при смърт на пътя.

„Чрез въвеждането на по-широк кръг близки, които имат право да търсят обезщетение от застрахователя, той се натоварва допълнително и Гражданската отговорност се вдига, защото няма от къде другаде да постъпят средства", обясни Стоянова. Ако Менда Стоянова оттегли своето предложение или парламентът не го гласува - това означава, че "Гражданската отговорност" ще скочи 2 или 3 пъти от сегашните ѝ размери, заяви тя.

"Това, което предлагам аз, е първо - създаване на методика, която да покаже критерии, индикатори, чрез които да се определя имуществената и неимуществената вреда. Така хората могат да се насочат към имуществената, която е в много по-голям размер. Тя обаче ще бъде определена обективно. Методиката ще даде индикатори така, че да има справедливост. Няма единно, еднакво предлагане, защото няма критерии. Второ, за този разширен кръг лица да се сложи таван на обезщетението до 5000 лв. Така застрахователите няма да вдигнат гражданската отговорност", допълни Менда Стоянова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема