Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Менда Стоянова: С рекордния бюджет от ЕС повече общини ще кандидатстват по европроекти

Парите

Менда Стоянова: С рекордния бюджет от ЕС повече общини ще кандидатстват по европроекти

Менда Стоянова: С рекордния бюджет от ЕС повече общини ще кандидатстват по европроекти - Tribune.bg
Снимка:

Проверка на Сметната палата показа, че разпределението на средства за общините е в рамките на закона

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти.

Тя приветства и добрата новина, че Европейският парламент предлага увеличаване с 4 млрд. лв. на средствата за България през следващия бюджетен период. И подчерта, че докладът на евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев е приет с рекордно мнозинство с над 460 гласа. Според нея това ще позволи на повече общини да кандидатстват по европроекти след 2020 г.

„Голяма част от парите през следващия програмен период ще са насочени през общините за екология и инфраструктура. ЕК настояваше 30 % да е съфинансирането, но с този доклад, гласуван с рекордно мнозинство, съфинансирането ще е само 15 %“, обясни Стоянова.

Тя посочи и че БСП се връща на стара тема с твърдението, че отпускат повече пари на общини, управлявани от ГЕРБ

 „Миналата година дори Сметната палата по искане на БСП направи такава проверка и излезе със становище, че всичко е в законовите рамки. Но сметката на БСП показва, че голяма част от средствата са разпределени в такива общини, но в общините, управлявани от ГЕРБ, живеят около 5 милиона и половина души, а в управляваните от БСП - под половин милион и разпределението на средствата отговаря на това съотношение“, заяви Стоянова.  

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още