Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Менда Стоянова: Исканията на синдикатите са по-скромни, защото бюджетът удовлетворява и решава доста проблеми

Парите

Менда Стоянова: Исканията на синдикатите са по-скромни, защото бюджетът удовлетворява и решава доста проблеми

Менда Стоянова: Исканията на синдикатите са по-скромни, защото бюджетът удовлетворява и решава доста проблеми - Tribune.bg
Снимка:

Синдикатът иска 7 милиона повече за заплати в здравеопазването и ръст на минималната и максималната пенсия

Като участник вече много години в тази среща със синдикатите, мога да кажа, че тази година исканията им са доста по-скромни. Това е така, защото самият бюджет удовлетворява и решава доста проблеми, които има в отделните сектори, а и най-вече заради политиката по доходите, която е предвидена в бюджета. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова след традиционната среща между ПГ на ГЕРБ и КНСБ в Народното събрание.

„С колегите от КНСБ разисквахме техните виждания по това какви проблеми има в бюджета и къде тези проблеми биха могли да намерят своето решение на етапа, на който в момента бюджетът се намира в Народното събрание“, допълни тя.

„Освен конкретните искания, които те поставиха, аз бих се спряла на някои по-фундаментални въпроси, които г-н Пламен Димитров поставя, а те са именно въпросите по отношение на това, че трябва да се извършат определени промени в системата на пенсионното осигуряване, така че да се създаде законова възможност и условия получаващите ниски доходи, минимални пенсии, през социалното подпомагане да бъдат подпомогнати, така че да достигнат жизнения минимум през съответните помощи – енергийни, водни или други. Да имат своя нормален живот без това да влияе и изкривява системата на пенсионното осигуряване“, отбеляза Менда Стоянова

Тя заяви още, че трябва да се създаде работна група, в която да участват и партньорите и представителите на изпълнителната власт.

„Наистина за следващата година да може един съгласуван пакет да намери своето място в бюджета за 2021 година“, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Срещата беше в конструктивен дух, както обикновено“, подчерта Менда Стоянова. И допълни, че между двете четения на бюджет 2020 може да има известни промени.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров от своя страна заяви, че срещата му с ГЕРБ е била сред първите по бюджета. „Както беше казано - не е сега моментът, в който ние поставяме своите искания“, допълни Димитров и поясни, че те са представени още в бюджетната процедура.

Пламен Димитров отбеляза, че е доволен, че има близо милиард разход повече за заплати, което е малко повече от тази година, но е добър знак и милиард и двеста милиона разходи в бюджет 2020 за социални и здравни плащания.

„Макар и да не са в този обем, който ние очаквахме и искахме, все пак са в по-голям обем от тазгодишния“, посочи той.

Още 7 милиона лева трябват за заплати в здравеопазването.

„Всички в сектора като здравни служители в детски градини и училища трябва да получават минимум 900 лева“, категоричен бе той.

15 милиона лева повече иска КНСБ за земеделието, както и повече пари за младите учени. Увеличението в социалната сфера не е достатъчно. КНСБ иска 20% ръст на заплатите там. Това ще струва около 22 милиона лева. Синдикатът иска ръст на минималната и максималната пенсия.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати