Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мерки срещу мръсен въздух: Сърбия ще забрани вноса на стари коли над 15 г.

Парите

Мерки срещу мръсен въздух: Сърбия ще забрани вноса на стари коли над 15 г.

Снимка:

Подобни забрани вече има в Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, в Алабания не се внасят коли под „Евро 5“

Смели стъпки срещу мръсотия въздух е на път да предприеме Сърбия. Страната се готви да забрани вноса на стари коли, за да се справи със замърсяването на въздуха, съобщава expert.bg.

Рестрикцията ще се отнася за вноса от чужбина на превозни средства на възраст над 15 години, посочва сръбският министър на околната среда Горан Триван.

„Искаме до края на тази или 2021 г. да забраним вноса на коли с екостандарт „Евро 3“, което прави цяла Европа. Просто трябва да решим – по-евтина кола или по-чист въздух“, заяви Триван, цитиран от сръбския вестник „Блиц“.

Всички страни в региона, които не са членки на ЕС са забранили вноса на стари коли. Босна и Херцеговина го е направила през 2016 г. („Евро 3“), а от 1 юни 2019 г. забраната важи и за внос на превозни средства с „Евро 4“. Преди почти 5 години Северна Македония се е отказала от вноса на превозни средства по-стари от 15 години.

Черна гора е премахнала вноса на автомобили с двигатели „Евро 3“ в края на 2018 г. Изненадващо или не, най-смела е Албания, която е забранила вноса на автомобили от чужбина, които не отговарят на стандарта „Евро“ 5 или са на повече от 10 години.  


Коментари (1)

дедо Йдцо Това е правилна политика,а не да оставиш свободно да се внася всякакъв скрап и после да вдигаш данъци и такси за стари коли . Така също трябва да се забрани вноса и ПОЛЗВАНЕТО на коли с десен волан като потенциално опасни и не отговарящи на правилата за дясно движение...един такъв автомобил при изпреварване на ТИР или автобус е убиец и самоубиец...трябва да се изнесе целият вляво в насрещното платно водача му да види насреща има ли някой
13.01.2020 11:46 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още