Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Металургичните компании искат промяна на Кодекса на труда

Парите

Металургичните компании искат промяна на Кодекса на труда

Снимка:

От бранша се оплакват от липсата на подготвени кадри

Сегашното трудово законодателство не регулира добре трудовите отношения, заявиха от ръководството на Българската асоциация на металургичната индустрия пред народните представители от икономическата комисия на парламента. На срещата в парламента за подкрепа на отрасъла и създаването на по-добър бизнес климат Антон Петров, председател на асоциацията, заяви, че металургичната индустрия осигурява 10 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната.

Една пета от медта и 6 на сто от оловото в Европа идват от България, похвали се той. В допълнение отрасълът консумира 17 на сто от електропроизводството на страната и осигурява 6 млн. тона товари за БДЖ, с което се гарантира обновяването на железопътната инфраструктура у нас.

Антон Петров коментира, че Кодексът на труда /КТ/ не урежда непосредствено отношенията между капитал и труд, а това, за съжаление, става с разпоредбите на изпълнителната власт.

„Задържането на икономическия растеж у нас се дължи на липсата на работна ръка, особено специализирана. Основната тема е промяната на трудовото законодателство. Дори при внос на работна ръка няма наплив за работа в България. Законодателството създава трудности! Една от предпоставките за подем в Япония е либерализирането на трудовото законодателството от японското правителство и връщането на пенсионерите отново на работа. Това е перспективата и за нашата страна“, изтъкна Антон Петров.

Кольо Добрев от КЦМ-Пловдив го подкрепи и даде конкретен пример.

„Всяко предприятие има Правилник за вътрешния ред, а срещу него са 40 наредби на различни министерства, които увреждат тази връзка. Нужен е дебат за нов съвременен КТ“, посочи той.

За конструктивен диалог се обяви и Васил Аначков, председател на федерация „Металици“.

„Ние като синдикат сме отворени за конструктивен диалог по всяко предложение за промяна на трудовото законодателство“, посочи Аначков.

От своя страна председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев се ангажира, че „ако предложенията за промяна на КТ на работодателите са предварително съгласувани със синдикатите, те да минат на икономическа и социална комисия в парламента, ако финансовото министерство ги е одобрило преди това“.

Представителите на металургичните предприятия настояха също за промени в системата на образованието у нас.

„Аурубис“ обучава година и половина хора със средно образование и си осигурява средна квалифицирана работна ръка. КЦМ-Пловдив от 2006 г. подпомага професионалната гимназия в Асеновград и по този начин започва да осъществява формите на дуалното обучение в България.

„Влияем на преподавателския състав и чрез извънкласни форми. Даваме и допълнителни професии на онези, които желаят това, но няма помощ и подкрепа от държавата“, подчерта Кольо Добрев от КЦМ-Пловдив. До момента големите металургични предприятия ежегодно даряват по близо 100 000 лв. на различни гимназии, за да подготвят бъдещите си кадри.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив