Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Между 50 и 70% от събраните дрехи и други текстилни продукти в Европа са годни за употреба

Парите

Между 50 и 70% от събраните дрехи и други текстилни продукти в Европа са годни за употреба

Между 50 и 70% от събраните дрехи и други текстилни продукти в Европа са годни за употреба - Tribune.bg
Снимка:

Между 50 и 70% от събраните дрехи и другите текстилни продукти в Европа са годни за употреба, посочва изпълнителният директор на Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ) Сирма Желева по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Инициативата се провежда от 2009 г. между 18 и 26 ноември. Целта е да се повиши информираността на обществото за намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и стратегиите за рециклиране на материали, както и свързаните с тях политики на Европейския съюз и страните членки.

"Текстилният сектор е сред най-големите консуматори на вода", припомнят от бранша. Повече отпадни води се отделят от производството на текстил, отколкото от всички битови нужди на човечеството.

"Можем да кажем, че 1/3 от текстила се събира разделно. Това са между 1,7 и 2,1 млн. тона. Останалите близо 4 млн. тона попадат в битовия смесен отпадък", коментира Желева. По думите й пет пъти теглото на Националния дворец на културата или над 100 хил. тона е количеството текстил, което изхвърляме годишно само в България.

"Когато имате ненужни дрехи и обувки, е достатъчно да ги сложите в един плик и да ги оставите в един от тези специализирани контейнери", съветва експертът. Това гарантира, че ненужните текстилни продукти ще поемат по пътя на оползотворяването и няма да бъдат депонирани и да замърсяват околната среда.

В страната вече има над 300 контейнера за разделни събиране на текстил в редица населени места, но все още това се случва на доброволен принцип.

До 2025 г. всички държави членки на ЕС трябва да въведат задължително разделно събиране на текстил. Решението е на европейско ниво и трябва да се приложи у нас.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети текстил
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати