Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Мика Зайкова: 60% от българите нямат спестявания, хората на минимална заплата са изправени пред мизерия

Парите

Мика Зайкова: 60% от българите нямат спестявания, хората на минимална заплата са изправени пред мизерия

Мика Зайкова: 60% от българите нямат спестявания, хората на минимална заплата са изправени пред мизерия - Tribune.bg
Снимка:

Според нея правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите

„Спестяванията в България са 67 милиарда лева. В страната има жестоко неравенство в момента. 84% от тези пари принадлежат на 1% от населението, по данни на БНБ. 60% от българите нямат никакви спестявания“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ икономическият експерт Мика Зайкова.

В момент на повишаване на цените и висока инфлация – очаква се тази година да е 20%, хората без спестявания могат единствено да намалят харчовете, коментира тя. На този фона намалява и потреблението, защото българинът предпочита да си плати сметките  - ток, парно, вода и после за храна.

Според нея правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите. По думите ѝ правителството не може да помогне на най-бедните, защото приходите от данъци за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

Издръжка на 1 човек се е увеличила с 257 лева, а общата издъжка за 1 човек 1525 лева, за да оцелее. Зайкова обяви още, че издръжката на тричленно семейство с едно дете до 14 години вече доближава 2700 лв., а средната заплата у нас чисто е 1500 лв.

Това означава, че при двама работещи родители със средна заплата доходите едва ще покриват режийните, храната и транспорта на домакинството.

При очаквания шок с тока, парното и газа през зимата, заплатите изобщо няма да стигат за издръжка. Хората, които са на минимална заплата, са реално изправени пред мизерия, предупреди икономическият експерт. 640 000 човека работят на минимална заплата, поясни тя. „Доходите изоставят от инфлацията”, заключи Зайкова. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати