Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Богданов не изключи закриване на ДКК

Парите

Министър Богданов не изключи закриване на ДКК

Министър Богданов не изключи закриване на ДКК - Tribune.bg
Снимка:

„Имаме три приоритета - икономическо развитие и привличане на преки чуждестранни инвестиции, отваряне на нови пазари; Шенген и Еврозона; както и преструктуриране на държавните предприятия – ДКК“, това обяви министърът на икономиката Богдан Богданов, пише financialtribune.bg.

„Ние имаме амбицията да изпълним целите си занапред, те ще бъдат коментирани с партньорите в законодателната власт, организират се редовни срещи с депутатите от ресорната икономическа комисия в Народното събрание. Вече дали ще останем след ротацията е въпрос на решения между лидерите на партиите“, коментира още той.

„Относно икономическото и индустриално сътрудничество можем да отчетем 5 основни стълба, по които работи Министерството на икономиката, а именно членството на България в Шенген и Еврозоната. През изминалата година България проведе и българо-румънски бизнес форум, който беше организиран в Русе. Тук, освен институциите, имаме и бизнеса, и камарите, които ни подкрепят“, посочи Богданов и уточни, че продължава диалогът с партньорите на България, както и участието в координативния съвет за присъединяване на България в Еврозоната.

Министерството на икономиката предвижда провеждането на различни събития, свързани с членството ни в Шенген.

„България ще покани австрийския министър на икономиката на посещение“, обяви Богданов.

Той припомни, че се отчита рекорден ръст на инвестициите в България, които достигнаха за първите 10 месеца на 2023 година близо 7 млрд. лева.

„Съвсем наскоро обявихме ново инвестиционно намерение, което е за над 1 млрд. лева, насочено в Пловдив и Бургас“, коментира министърът на икономиката и обяви, че са стартирани проектите по изграждането на нови индустриални зони.

Има ресурс над 90 млн. лв. в ДКК, допълни Богданов. „Те (бел.ред. парите) ще се използват за погасяване на задълженията, които има ДКК към Българската банка за развитие“, посочи той.

Богданов не изключва да се стигне и до закриването на ДКК.

„Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и тези 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК. Обмисляме възможностите за текущата ситуация, така че да не рискуваме хората да загубят работните си места. Целта ни е да фокусираме държавните предприятия през ДКК в четири направления -  чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа технология, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини“, подчерта Богданов.

Приоритети на министерството остават икономическото и индустриално сътрудничество на България, прозрачното управление на предприятията в България, българските потребители“, допълни още той.

Богданов посочи, че резултатите от кампанията „Достъпно е вас“ е дала много добри резултати, след като стартирала от ноември месец миналата година. Първоначално в нея са се включили 200 търговски обекта, а по думите му: „вече те са много повече“.

Пред журналистите той коментира още, че има стремеж за привличане на преки чуждестранни инвестиции не само от страните от ЕС, но и от трети страни. Именно затова се преструктурират и търговските ни представителства в чужбина. От думите му стана ясно, че българската държава поставя Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Виетнам, Република Корея и Япония като приоритетни пазари. От Министерството на икономиката смятат да проведат 6 междуправителствени срещи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати