Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Милошев: Търсят се сезонни работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка

Парите

Министър Милошев: Търсят се сезонни работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка

Министър Милошев: Търсят се сезонни работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка - Tribune.bg
Снимка:

Браншът иска капацитетът на нашите консулства, особено в Средна Азия, където в момента е набирането на работници от трети страни, да вдигнат своя капацитет, добави той

Заплатите в туристическия сектор тази година ще бъдат вдигнати с около 20% на всички нива. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев от Слънчев бряг.

Милошев е на работно посещение в курорта, където се срещна с представители на туристическия бранш, за да обсъдят проблемите преди старта на летния сезон.

„Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници. Най-добрите работници, най-желаните работници в туризма са българите. Търсят се работници от трети страни, защото има недостиг на работна ръка. Но пак казвам, добрата новина е, че за поредна година с около 20% ще се вдигнат възнагражденията в сектора. Това е важно, защото си струва да се обърне достатъчно добро внимание на сезонната работа“, каза Милошев.

Служебният министър на туризма коментира и проблема с визите на работниците от трети страни, както и другите притеснения на бранша.

„Няма как тази среща да реши проблема с визите. По-скоро мога да ви кажа какви въпроси бяха поставени на срещата в Слънчев бряг. Мога да ги групирам в следния порядък. Първото нещо е огромното желание и искане на бранша капацитетът на нашите консулства, особено в Средна Азия, където в момента е набирането на работници от трети страни, за нуждите на туристическия сектор, да вдигнат своя капацитет. Води ли сме разговори в тази посока и смятам, че това е постижимо. Второто важно нещо е Законът за изменение и допълнение за чужденците в България. В момента тече дебат в Народното събрание по тази тема. Очаквам добра новина и това ще бъде най-добрият знак от депутатите към сектора, ако този закон бъде приет. Третият проблем е Наредбата за водноспасителната дейност, приета от Министерски съвет. Тази наредба, налага много изисквания, за които секторът все още не е готов да се справи с тях. Молбата им е, ако може това действие да се забави“, заяви Милошев.

Красен Кралев

По-рано днес в Бургас на въпрос, къде почива през лятото, служебният министър на туризма заяви: „В България! Нашето Черноморие е безкрайно добро място, обичано, а и не очаквайте от мен друг отговор!“ 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати