Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Пулев: Банката за развитие работи като заложната къща на „Продължаваме промяната”

Парите

Министър Пулев: Банката за развитие работи като заложната къща на „Продължаваме промяната”

Министър Пулев: Банката за развитие работи като заложната къща на Продължаваме промяната - Tribune.bg
БГНЕС

ББР ще заработи, но сега е катастрофирала институция

„В момента Българската банка за развитие (ББР) работи като заложната къща на „Продължаваме промяната“. За жалост, заложниците са малките и средни предприятия. Аз дадох жълт картон на хората, които наследих. Подадох им ръка, нов един момент нещата ескалираха до криминално деяние. Аз им подписах пътния лист към прокуратурата”. Това заяви пред бТВ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

„Установихме липса на качествен капацитет в ББР. Назначенията на г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката. Вкарва хора, които изглеждат добре, чисто на хартия, но хора, които нямат оперативен опит в банка за развитие. Това е една много специализирана държавна структура, която е създадена със специален закон“, заяви той.

„План А – влизат тези нови назначения, започват масова чистка. Над 50 души са притиснати или да си тръгнат сами, или да бъдат уволнени. Нулева приемственост. Следва оперативен крах. Няма план Б”, обясни Пулев. Според него банката се овладява по агресивен начин.  „Има периоди след назначението на кликата на Кирил Петков, в които банката дава по 4 кредита на месец. Над 300 000 са регистрираните малки и средни предприятия, а банката катастрофира. Има месеци и с 3 кредита. Според разчетите трябват 342 милиона за нов бизнес и  трябва да се дават по 4 на ден. Даваните суми са и доста под номинала”

Министър Пулев даде и още една стряскаща статистика – 2 милиона са били приходите от нови кредити, а са давани 22 милиона за заплати на служителите.  Според него банката е не само на загуба, тя е катастрофирала институция.

По думите му „тези самодейци тръгват да работят и ощетяват банката. Дали са били изхарчени 1 стотинка или 1 милион - това са пари на държавата”. Пулев подчерта, че назначените от него в капацитета му на министър на иновациите кадри в Надзорния съвет на банката са топ експерти и хора със сериозен професионален опит. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати