Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева и мижав интерес към ПВУ

Парите

Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева и мижав интерес към ПВУ

Министър Пулев: Заварихме нула одобрени европейски програми за нула лева и мижав интерес към ПВУ - Tribune.bg
Снимка:

Отваряме 7 процедури за малките и средни фирми с 1 млрд. лв. финансова инжекция в следващите месеци

„Когато влязохме в кабинета на Министерството на иновациите и растежа, заварихме една отворена процедура, първата по Плана за възстановяване, за „Технологична модернизация“, с мижав интерес към нея  - с подадени 4 проекта. Заварихме и 0 одобрени европейски  програми. След пълна мобилизация осигурихме одобрение и на двете програми към МИР за 5 млрд. лв.” Това каза министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на отчета, който направи в Министерски съвет.

„МИР осигури глътка въздух на най-уязвимия сегмент от българската икономика в условия на кризи. Над 10 200 проектни предложения бяха подадени по първите две затворени процедури от Плана за възстановяване.“, обяви Пулев.

Той посочи, че е предприет един иновативен подход, който е дал резултат. „Показахме, че не сме бюрократи, а кабинет на действието”.

По думите му, МИР най-накрая е заработило за хората, за инвеститорите и за предприемачите. „След като осигурихме одобрение  и на двете програми към МИР приключи Фаза 1 – одобрихме ресурса за бизнеса. Сега стартира Фаза 2 в рамките на следващите 6 месеца, сме осигурили финансова инжекция от 1 млрд. лв. в реалната икономика по 7 процедури за българските компании. Те са по три направления – по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП)  2021-2027 г. и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИИДИТ)“, каза още Пулев.

Той подчерта, че за 5 месеца по линия на МИР са сертифицирани 17 нови инвестиционни проекта, които ще създадат над 1500 работни места. „Заварихме нула лева изплатени насърчителни мерки от януари до август. Активирахме ресурса и за 5 месеца изплатихме над 18 млн. лв. насърчителни мерки към общини и инвеститори. Това е  два пъти над резултата за 2021 г., когато са били изплатени 7.2 млн. лв.

„След 4 правителства България вече има Стартъп-виза. Като всички европейски развити страни. Това ще позволи инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в Българя и да наемат български таланти и да създават работни места“, посочи още министър Пулев в отчета си.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети