Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министърът на енергетиката за цените на ток и парно: Не можем да прогнозираме

Парите

Министърът на енергетиката за цените на ток и парно: Не можем да прогнозираме

В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата, казва Андрей Живков

Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас. Това обяви пред NOVA енергийният министър Андрей Живков.

Запитан за цената на тока и парно и за прогнозирания им ръст, той отговаря:

„Не можем да прогнозираме проценти на цените. Изключително променлив е пазарът, условията тогава могат да бъдат по-спокойни. … През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво“, анализира министърът, назначен от Румен Радев в два поредни служебни кабинета.

Той признава наистина сериозен проблем и с дружествата, които доставят вода.

„Когато КЕВР е определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други. ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата и ще може да доставя ел. енергия на далеч по-приемливи цени. Ако се вземат необходимите мерки в холдинговото дружество, считам, че може да се омекоти ефектът. Дори да има някакво увеличение на цената, в което се съмнявам, то ще бъде неголямо“, обеща Живков.

Битът към момента не е застрашен от повишаване на цените до нова година, казва министърът.

„Ако, наближавайки този краен срок на ценовото решение, се види, че има предпоставки за сериозно увеличение на цената, държавата ще използва всички резерви, които има, за да направи така, че увеличението да не е толкова голямо“, подчерта той.

В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата, казва министърът на енергетиката.

„Имайте предвид, че цените на борсите до голяма степен отразяват притеснението и страха на клиентите. Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените“, прогнозира Андрей Живков.  


Топ новини

виж още

Актуална тема