Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министърът на икономиката обмисля преструктуриране на ДКК

Парите

Министърът на икономиката обмисля преструктуриране на ДКК

Министърът на икономиката обмисля преструктуриране на ДКК - Tribune.bg
Снимка:

Моделът на работа не бил ефективен

„Необходима е смяна на ръководството на Държавната консолидационна компания и вчера много ясно го казах, представяйки новия екип на ДКК. Има дейности в министерството, които имат по-малко нужда от политика и повече експертиза“, заяви пред БНТ министърът на икономиката Богдан Богданов.

По думите му, такива са управленията на публичните предприятия, търговските предприятия към министерството, с които реално обществото е запознато с тях.

„Промяната на едни хора с други не решава проблема. Но е необходима тогава, когато виждаме, че има неефективно управление. Екипът, който беше в ДКК до миналата седмица, в крайна сметка лично аз смятам, че не си е свършил работата за година и малко повече, откакто е бил назначен от тогавашния служебен министър Никола Стоянов“, уточни Богданов.

Според него, втора поредна година ДКК няма годишен финансов отчет, подаден в срок, което е нарушение на закона.

„Когато са минали близо 18 месеца след края на периода - това е юни 2022 г., когато е трябвало да се подадат отчетите за 2021 г., и близо две години нямаме годишен финансов отчет. Имало е някаква реакция от страна на министерството, подаден е един отчет, който е с особено становище от страна на одитор, той не е приет, върнат е. Същевременно в момента тези отчети не са подадени и не са публикувани, което е в нарушение на закона“, поясни министърът.

Друг проблем е ефективността на управлението на компанията.

„Искаме да имаме някаква предвидимост, не само към ДКК, която е „шапката“ на едни 10 други дружества, активни в момента, но трябва да знаем какви са целите на тези дружества, каква е бизнес програмата, какви са критериите, по които оценяваме тяхната ефективност. Самото ДКК няма бизнес програма“, обясни още Богдан Богданов.

„Мислим за преструктуриране на Държавната консолидационна компания“, посочи още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп