Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министерство на енергетиката подписа меморандум с „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Парите

Министерство на енергетиката подписа меморандум с „КонтурГлобал Марица Изток 3“

Министерство на енергетиката подписа меморандум с КонтурГлобал Марица Изток 3 - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на енергетиката/МЕ/ и „КонтурГлобал Марица Изток 3“ подписаха меморандум за разбирателство за проучване на възможни инвестиции в енергийни проекти, базирани на нови технологии, които ще съдействат за модернизирането на българския електроенергиен сектор, съобщиха от ведомството. Меморандумът беше подписан от министъра на енергетиката Александър Николов и изпълнителния директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ Красимир Ненов, а на церемонията присъства и Куинто Ди Фердинандо, Главен оперативен директор топлоелектрическа дивизия на КонтурГлобал.

Компанията, която притежава и експлоатира втората по големина въглищна централа в България, се ангажира да проучи възможностите за инвестиции в технологии за безвъглеродно и нисковъглеродно производство на електроенергия, системи за съхранение на енергия, както и за съвместно изгаряне на алтернативни горива, включително RDF и биомаса. „КонтурГлобал Марица Изток 3“ ще осигури техническа помощ при оценката на използването на алтернативни горива, които да съдействат за гарантиране на стабилността на мрежата и постигане на целите за декарбонизация. Така компанията се ангажира да подкрепя зеления преход в страната с експертиза, опит и технически компетенции.

 „Подписаният меморандум ще действа до 31 декември 2025 г. Той няма обвързващо действие за страните. Такова ще имат само допълнително подписани споразумения в изпълнение на меморандума. Централите в комплекса „Марица Изток” са ключови за енергийната сигурност на страната и ще имат важна роля и в периода на преход към декарбонизация. В този смисъл, експертизата, която те предоставят на българската държава има важно значение за постигане на целите, свързани с европейската Зелена сделка", отбелязват от пресцентъра на МЕ.


Топ новини

виж още
Актуална тема