Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Министерство на туризма дава държавна помощ за туроператорите, за да върнат парите за пропуснати екскурзии

Парите

Министерство на туризма дава държавна помощ за туроператорите, за да върнат парите за пропуснати екскурзии

Снимка:

От 1 юли туроператорите ще могат да кандидатстват за държавна помощ и да върнат задълженията си към потребителите. Това каза на брифинг служебният заместник-министър на туризма Даниела Стоева. „Това ще даде сигурност както на бизнеса, така и ще осигури спокойствие на потребителите на туристически пакети, които не можеха да осъществяват пътувания заради пандемията“, допълни Стоева.

Тя обясни, че от осигурените с предходно решение на правителството 51 милиона лева има остатък от 16,5 млн. лева „като те ще бъдат разпределени между компаниите, които все още дължат пари на крайните потребители с размер до 15% от оборота за 2019 г., но не повече от дължимата сума по туристическите пакети за неосъществени пътувания“.

Според изчисления на Министерство на туризма тази втора сума би трябвало да покрие 95% от задълженията към потребителите.

Министерството на туризма ще приема документи от туроператорите през електронната си система от 1-ви юли, а до края на същия месец трябва да започне и изплащането на средствата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още