Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Минута разговор в ЕС – само 0.19 евро

Парите

Минута разговор в ЕС – само 0.19 евро

Снимка:

Новата цена влиза в сила от 15 май

Цената на телефонните разговори чрез стационарна и мобилна връзка между държавите в ЕС се ограничава до 19 цента на минута, а за SMS – до 6 цента, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Новите цени влизат в сила от 15 май. Те не включват ДДС, като ставките на данъка добавена стойност в различните страни са между 17 и 27 на сто.

От ЕК уточняват, че промените ще дадат възможност за четирикратно намаление на сумите, които гражданите на отделните страни-членки плащат на месец.

От Брюксел припомнят, че има разлика между международни телефонни повиквания и роуминга. Роумингът възниква, когато използваме мобилния си телефон по време на пътуване в друга държава. Също така от 15 юни 2017 г. гражданите на държавите в ЕС могат да ползват роуминг на национални цени, когато пътуват в ЕС.

Международни телефонни повиквания и SMS са повиквания до телефонен номер в друга държава от ЕС по мобилен или стационарен телефон, при което търсещият е в националната си мобилна мрежа. Ограничението на максималната цена в този случай важи само за частни клиенти или за лична употреба. Бизнес клиентите не попадат в това регулиране на цените.

Операторите, които предлагат услугите си в ЕС, са задължени да уведомят клиентите си за новите тарифни цени. Те избират и как да се свържат с клиентите си чрез SMS или електронна поща. Потребителите трябва да имат възможност да ползват новата тарифа автоматично, без да са необходими действия от тяхна страна.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема