Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Минута разговор в ЕС – само 0.19 евро

Парите

Минута разговор в ЕС – само 0.19 евро

Минута разговор в ЕС – само 0.19 евро - Tribune.bg
Снимка:

Новата цена влиза в сила от 15 май

Цената на телефонните разговори чрез стационарна и мобилна връзка между държавите в ЕС се ограничава до 19 цента на минута, а за SMS – до 6 цента, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Новите цени влизат в сила от 15 май. Те не включват ДДС, като ставките на данъка добавена стойност в различните страни са между 17 и 27 на сто.

От ЕК уточняват, че промените ще дадат възможност за четирикратно намаление на сумите, които гражданите на отделните страни-членки плащат на месец.

От Брюксел припомнят, че има разлика между международни телефонни повиквания и роуминга. Роумингът възниква, когато използваме мобилния си телефон по време на пътуване в друга държава. Също така от 15 юни 2017 г. гражданите на държавите в ЕС могат да ползват роуминг на национални цени, когато пътуват в ЕС.

Международни телефонни повиквания и SMS са повиквания до телефонен номер в друга държава от ЕС по мобилен или стационарен телефон, при което търсещият е в националната си мобилна мрежа. Ограничението на максималната цена в този случай важи само за частни клиенти или за лична употреба. Бизнес клиентите не попадат в това регулиране на цените.

Операторите, които предлагат услугите си в ЕС, са задължени да уведомят клиентите си за новите тарифни цени. Те избират и как да се свържат с клиентите си чрез SMS или електронна поща. Потребителите трябва да имат възможност да ползват новата тарифа автоматично, без да са необходими действия от тяхна страна.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети