Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Младен Митов: В момента цените на имотите са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар

Парите

Младен Митов: В момента цените на имотите са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар

Младен Митов: В момента цените на имотите са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар - Tribune.bg
Снимка:

Цените на имотите са много високи – близо 20-30% е надценен нашия пазар, посочва в интервю за imot.bg пазарният анализатор Младен Митов.

"В момента доходността при жилищата е 3-4%. На теория това означава, че пазарът е много спокоен, но на практика сме в един пазар с растящи продажбени цени и с по-ниски наемни цени. Този дисбаланс през последните 2-3 години беше продиктуван от коронавируса", коментира Митов. Според него ръстът на покупките на имоти се дължи до голяма степен на условията по ипотечното кредитиране и ниските лихви.

ега виждаме едни лихви на безумно ниски нива. Ако към момента влезем в еврозоната. Тогава лихвите няма да са 2.6-2.8%, а ще бъдат 1.6-1.8%. ЕЦБ доста закъсня с коригирането на основния лихвен процент. САЩ и Япония вече направиха по две-три стъпки нагоре. Това е начинът да бъде овладяна инфлацията и ръста на цените на имотите", смята експертът. Според него този ръст при покупките на жилища, който наблюдаваме през последните 5 години, не е само в България, а навсякъде по света. За финансиста той е резултат от повишаване на работната заплата над 100% и факта на отрицателните лихви по депозитите. 

"В момента инфлацията е привнесена, войната не зависи от нас, но в крайна сметка пазарът трябваше да се обуздае, защото в цяла Европа в момента бумът на жилищата е безумен. Инвеститорите у нас вече са много несигурни. Да – продължават да строят, но са несигурни, защото не знаят утре какви цени ще ги изненадат на строителните материали. Вече имаме случаи, в които забавят завършването на сградата с месец, два, три, защото не могат да насмогнат, но така или иначе на този етап са коректни", уточнява Митов.
Етикети покачване
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати