Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Муравей Радев: Бюджет 2020 е много по-добър от предишните

Парите

Муравей Радев: Бюджет 2020 е много по-добър от предишните

Муравей Радев: Бюджет 2020 е много по-добър от предишните - Tribune.bg
Снимка:

Балансираният бюджет създава буфер срещу евентуални кризи, каза бившият финансов министър

Бюджет 2020 е много по-добър от предишните. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ бившият финансов министър Муравей Радев. По думите му именно това, до известна степен, не позволява той да е атакуван.

Той обясни, че първото четене на бюджета представлява политическия му прочит. То беше атакувано от опозицията основно в три пункта, припомни той. Единият от тях е растежът, който е 3.3%. Според ДПС и част от БСП това е нисък растеж, но на фона на световната икономика и възможността от икономическо цунами този бюджет е поява на смелост, обясни той. „Някои неразумни световни лидери увеличават възможните негативи от обратната страна на икономическия растеж. Такива са търговските войни между САЩ и Китай, между САЩ и Европа, Брекзит и др.“, каза още бившият финансов министър.

Другият пункт, по който бюджетът е атакуван, главно от БСП, е това, че той е балансиран. Но именно балансираният бюджет създава буфер срещу евентуални кризи, коментира Радев. „Това са три процента, които ЕС разрешава да има в дефицита. Тези три процента се равняват на около 4 млрд. лв. , които могат да бъдат използвани, ако световната икономическа криза дойде и в България или ни засегне по един или друг начин. С 4 млрд. лв. страната ни може да посрещне сътресения и да похарчи част или цялата сума за каквото се наложи. С третата част от критиките на опозицията съм съгласен. А тя касае това, че в бюджета няма реформи“, каза той.

Муравей Радев обясни, че реформите не могат да бъдат видени в бюджета, а в отделните министерства и ведомства. И тази година липсват реформи, каза още той и обясни този факт с това, че те са болезнени, имат висока социална цена и най-вече политическа цена, поради което управляващите се въздържат да ги правят. Друга по-важна причина, според него е, че обществото не желае реформи. Именно реформите са тези, чрез които с много по-малък ресурс може да се постигне по-качествен резултат в бюджетните сфери, категоричен бе Муравей Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети