Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ увеличи световната прогноза за растеж, но намали тази за Европа

Парите

МВФ увеличи световната прогноза за растеж, но намали тази за Европа

МВФ увеличи световната прогноза за растеж, но намали тази за Европа - Tribune.bg
Снимка:

Оптимизмът, че новите ваксини ще поставят пандемията под контрол и ще позволят да се възобнови икономическата активност, съчетана със стимули в големите икономики, увеличава прогнозата за глобален растеж тази година до 5,5%, заяви МВФ.

„Тези развития показват по-силна отправна точка за глобалните перспективи за периода 2021–22“, заяви МВФ в последната си Световна икономическа перспектива (WEO).

Европа

Новата вълна от коронавирусни инфекции на европейския континент забавя обаче възстановяването в еврозоната. Днес МВФ понижи прогнозите за растеж за Европа, информира АФП.

Според новите прогнози се очаква БВП в еврозоната да се увеличи с 4,2% тази година, с цял пункт по-ниско от прогнозираното през октомври, заяви МВФ в последната си перспектива за световната икономика.

Икономиките на Германия, Франция, Италия и Испания страдат, което според МВФ отразява намаляване на активността към края на 2020 г. То се очаква да продължи в началото на 2021 г. на фона на нарастващите инфекции и подновяването на блокирането. В Европа, където правителствата наредиха нови блокировки и дори вечерен час на фона на нарастващите случаи, както и заради появата на новия, по-заразен щам, намаляването на прогнозите за растеж е очаквано.

Въпреки че МВФ отбеляза, че сделката на Лондон за излизане от Европейския съюз в последния момент е предотвратила ключовия риск за перспективите, фондът намали прогнозата и за Великобритания.

Света

Повишаването на растежа след 3,5-процентното свиване в световен мащаб през 2020 г. отразява "очакванията за засилване на дейността, задвижвана от ваксините, по-късно през годината и допълнителна политическа подкрепа в няколко големи икономики" като САЩ и Япония, посочва МВФ.

Фондът очаква растежът в Съединените щати да бъде с цели два пункта по-висок от прогнозираното досега до 5,5%, което е най-силният темп от 1984 г. МВФ прогнозира, че в Китай ръстът ще е 8,8%. Но базираният във Вашингтон кредитор предупреди, че перспективите са породени от "изключителна несигурност" и са необходими повече действия за предотвратяване на трайни щети.

„Остава обаче още много да се направи по фронтовете на здравеопазването и икономическата политика, за да се ограничат постоянните щети от тежкото свиване през 2020 г. и да се осигури устойчиво възстановяване“, сочи МВФ.

Коронавирусната е причинила сериозни щети, заяви главният икономист на МВФ Гита Гопинат.

„При 22 трилиона долара в момента, прогнозната кумулативна загуба на продукция през 2020 до 2025 г. спрямо прогнозните нива преди пандемията, остава значителна“, каза Гопинат

Нарастващите инфекции в някои страни - включително новите варианти на Covid-19 - които доведоха до нови блокировки, както и логистичните проблеми с разпространението на ваксини, представляват "важни контрапункти на благоприятните новини", се казва в доклада. И дори с растежа, много икономики няма да се възстановят до предпандемичните си нива тази година, каза МВФ.

Фондът призовава правителствата да продължат да оказват подкрепа "докато възстановяването не нарасне".


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети