Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ в България одобри по-големите харчове в отговор на COVID кризата

Парите

МВФ в България одобри по-големите харчове в отговор на COVID кризата

МВФ в България одобри по-големите харчове в отговор на COVID кризата - Tribune.bg
Снимка:

Международният валутен фонд в България одобри по-големите правителствени харчове в отговор на кризата, настъпила заради пандемията от COVID-19. Това стана ясно в края на редовната мисия на фонда, съобщи БНР.

Според ръководителят ѝ Джейу Лий увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор е мярка, която ще е от помощ за овладяване на кризата, но в средносрочен план трябва да е обвързана с мерки за фискална консолидация:"Увеличаването на пенсиите и заплатите в публичния сектор не като временна мярка е решение в средносрочен план, която трябва да има и своето фискално измерение, ако бяхме в нормални обстоятелства. Само че настоящата ситуация не е нормална, заради което може да се намери аргумент, че подобна мярка може да почака година или две. В средносрочен план, когато пандемията е зад гърба ни и когато икономическото възстановяване е силно, ще бъде необходима фискална консолидация, за да се постигне дефицит, който се очаква да бъде 1,8 на сто през 2023 година. В средносрочен план това ниво трябва да бъде сведено до нулево".

Трябва ли да помислим за промяна на данъчния режим е един от въпросите, на които Лий не даде еднозначен отговор:
"Това вече е пример за действие, което има ефект върху приходната и разходната част. Когато говорим за засилване на приходната част, трябва да обърнем внимание както на подобряването на събирането на данъците, така и на данъчния режим. По отношение на разходите, винаги има място за подобряване на ефективността им".

Неравенството в доходите все още е много сериозен проблем в България. Според фонда предприетите по-високи харчове в социалната сфера за догодина биха били от полза, но е необходима цялостна реформа в социалната сфера. Също така трябва да се инвестират повече средства в сектора за образованието, категорични са от МВФ.

Експертите предупреждават, че нивото на необслужваните кредити ще отбележи ръст, а у нас то и преди кризата бе по-високо от средното за Европа.


 

Автор

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети