Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ призова държавите да бъдат по-добри стопани

Парите

МВФ призова държавите да бъдат по-добри стопани

МВФ призова държавите да бъдат по-добри стопани - Tribune.bg
Снимка:

Виктор Гаспар: Не е важно само какво дължиш, но и какво притежаваш

Правителствата, които изпитват финансови затруднения, могат да си осигурят стабилен източник на приходи, ако започнат да управляват държавните си активи по-добре, сочи доклад на Международния валутен фонд, цитиран от Financial Times. За да стигне до този извод, екип на МВФ е провел изследване на опита с дълговото бреме в 31 държави.

"Не е важно само какво дължиш, но и какво притежаваш", обяснява директорът на отдела за фискални политики в Международния валутен фонд Витор Гаспар.

Ако фокусът падне само върху размера на държавния дълг, последствията могат да са негативни, тъй като в опита си да намалят дълговото бреме, правителствата ще бъдат принудени да приватизират държавните активи, продавайки ги на безценица, вместо да се опитат да повишат нетната им стойност.

Иън Бол, който е професор по управление на публични финанси в новозеландския Victoria University, също смята, че МВФ трябва да насърчава правителствата да престанат да се фокусират само върху размера на дълга.

"Ако частните компании използваха само този аргумент, всички щяха да им се подиграват. А управлението на държавните финанси е доста по-сложна материя", заявява той пред FT. 

Все пак от МВФ уточняват, че не се препоръчва традиционните измерители на задлъжнялостта да бъдат изцяло пренебрегвани. Стойността на някои държавни активи не всички могат да бъдат оценени адекватно на пазарен принцип, което би могло да доведе до изкривяване на картината.

От друга страна, средната възвръщаемост на държавните активи по света се е повишила, в сравнение с 2000 г. и донякъде компенсира увеличаването на държавния дълг, дължащо се най-вече на европейските държави. Но въпреки това балансите на правителствения сектор изглеждат по-зле, в сравнение с началото на века, смятат от институцията.

Автор: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още