Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. На първо четене: НС прие бюджета на НЗОК

Парите

На първо четене: НС прие бюджета на НЗОК

На първо четене: НС прие бюджета на НЗОК - Tribune.bg
Снимка:

Народните представители приеха на първото четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана с гласовете на 142 депутати.

Предвидените приходи и трансфери в проектобюджета на НЗОК са в размер на 8 163 353 100 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на размера на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход и на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 г. е 60:40.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 8 163 353 100 лв., от които 7 630 931 400 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантирана от бюджета на НЗОК.

През 2024 г. се увеличават средствата за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична медицинска помощ, медико-диагностична дейност, болнична медицинска помощ, дентална помощ и за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. За здравноосигурителни плащания са предвидени 7,63 млрд. лева. За първична извънболнична медицинска помощ са предвидени 558 млн. лв., за специализирана извънболнична медицинска помощ – 567 млн. лв., за дентална помощ – 328 млн. лв., за медико-диагностична дейност – 261 млн. лв., а за болнична помощ – 3,5 млрд. лв.

Трансферите от Министерство на здравеопазването в размер на 173,8 млн.лв. са за финансиране на разходите за лекарствени продукти – ваксини и дейности по прилагането им по Закона за здравето - 26,8 млн.лв.; дейности за здравно неосигурени лица по Закона за здравето – 8,8 млн.лв.; суми по Закона за здравното осигуряване (доплащане на разликата на намалените потребителски такси за пенсионери) – 16,0 млн. лв.; дейности във връзка с лечение на лица до 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а, 3 и 6 и на лица над 18-годишна възраст по чл. 82, ал. 1а и 6 от Закона за здравето – 72,2 млн. лв.; помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване - 50,0 млн.лв.

Резервът, включително за непредвидени и неотложни разходи, съгласно Закона за здравното осигуряване, е три на сто от събраните приходи от здравноосигурителни вноски и трансферите за здравно осигуряване от други бюджети и е в размер на 238 764 300 лв.

През 2024 г. се предвижда финансирането на приоритетни многопрофилни болници за активно лечение и на лечебни заведения за болнична помощ, които изпълняват медицински дейности в отдалечени, труднодостъпни райони или единствени изпълняват съответната дейност в общината.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Бюджет 2024, НЗОК
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети